Европари за метрото ще има

16:23, 29 юни 21 / София 25 4303 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов обеща, че ще има евросредства за продължението на метрото към кварталите „Левски“ и „Слатина“. Притеснение за това изрази преди време кметът на София Йорданка Фандъкова, като поиска гаранции от служебното правителство, че няма да бъдат намалявани защитените европейски средства за София в Плана за възстановяване и развитие.

Разширението на подземната железница през район „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ и през район „Подуяне“ е планирано да започне още в края на тази година.

Парите за столицата от Плана обаче ще бъдат намалени. „Никога не сме поставяли под въпрос важността на Софийското метро като водещ проект. Въпреки че сме убедени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране на важни инфраструктурни проекти, в нито един момент не сме застрашавали метрото. Но намаляване на средствата за столицата трябва и ще има. По настоящите ни разчети е нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв. Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата”, категоричен е вицепремиерът.

Според Пеканов в столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти и до известна степен е научена да получава „безплатен обяд”. „Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре. Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи“, посочи той.

От своя страна, Фандъкова заяви, че предвидените средства за София са едва 5%. „Категоричен аргумент е и фактът, че от 12 одобрени до момента плана на държави, в 5 от тях са заложени проекти за метро, включително и на столици. Така твърденията, че столиците са богати и не трябва да бъдат финансирани са просто несъстоятелни и манипулативни. Зад тях вероятно стоят други цели, които не се наемам да коментирам“, посочи тя.

Вчера общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев обяви, че е изпратил писмо до Пеканов със запитване относно проектите за разширение на метрото и ВиК инфраструктура и финансирането им от Плана за възстановяване. „Отрязването на парите за София, в която живеят близо 2 млн. български граждани и която, впрочем, е част от България, не е добро решение. Нито краткосрочно – за политическата Ви кариера и за града, нито дългосрочно за тези 2 000 000 българи, които живеем тук. Вие не ни разбирате, защото живеете във Виена“, посочи той.

Георгиев призова Пеканов да не противопоставя София на останалата част от страната. „Това не е поведение на държавник. София не получава безплатен обяд от еврофондовете, а платен обяд – и то платен от джобовете на гражданите на София. Ние плащаме данъци и осигуровки в държавния бюджет. С част от тези данъци пък държавата плаща вноската си в бюджета на ЕС. Чрез Плана за възстановяване и устойчивост ЕС всъщност ще върне част от тези пари на българските граждани“, посочи общинският съветник. Той припомни, че софиянци произвежда 40% от брутния вътрешен продукт на страната и плащат огромна част от данъците за хазната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама