Кои храни помaгат срещу умората и стреса

18:35, 03 юли 21 / Любопитно 25 4108 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Индийската диетоложка Шивани Сикри посочи храни, които ободряват и помагат в борбата срещу умората и стреса. Изданието Bangalore Mirror цитира нейните препоръки.

На първо място, лекарката съветва да се компенсира дефицитът на витамин С, който придава на тялото жизненост и укрепва имунната система. За целта тя препоръча да включите в диетата киви, цитрусови плодове, спанак и черен пипер.

Протеините, които има много в яйцата и лещата, също могат да дадат сила. Отпадналостта може да се дължи на дефицита на желязо, който изобилства в граха, киноа, сушените плодове и тъмния шоколад. Липсата на селен също може причини отпадналост, която може да се пребори с яйца, бобови растения и ядки.

Сикри препоръчва редовно да се пие мляко с шафран: подправката има антидепресивен ефект и облекчава умората. По нейно мнение е добре да започнете деня с ободряваща напитка от лимон и джинджифил и да закусите два плода киви.

Сикри препоръчва още използването на мед и банани за повишаване на устойчивостта срещу стреса. При преумора можете да хапнете бразилски орехи или няколко квадратчета черен шоколад, който съдържа поне 70% какао. Лекарката обаче предупреди диабетиците да внимават със сладките неща, предаде БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама