Как да се грижим за домашните си любимци в жегата

19:10, 13 юли 21 / Любопитно 25 2517 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Високите температури през лятото обичайно водят до общо неразположение, но не само при хората. Животните също се влияят от жегите. Може би не винаги си даваме сметка колко опасни могат да бъдат те за домашните ни любимци.

По думите на д-р Георги Йорданов, който е главен лекар на ветеринарна клиника, много хора подценяват този проблем. „Повишената температура на околната среда много често води до т.нар. хипертермия - прегряване, повишаване над нормалната температура. Това прави животните малко по-рискови спрямо нас. При тях е по-лесно прегряването, тъй като основно се охлаждат с дишането. Отделянето на въздух от белите дробове става учествено, тъй като техните потни жлези са прекалено малко и са разположени основно в зоната на лапичките“, обясни той пред БНТ.

Какво да правим при среща с мечка

Д-р Йорданов посъветва собствениците да разхождат любимците си сутрин рано или вечер късно, да правят по-кратки разходки, по-чести почивки, на всеки 15-20 минути да им се дават течности.

Според него някои породи са доста предразположени към прегряване - това са породите от брахецефален тип: булдогоподобните, мопс, пекинезите също. „При котките това важи също. Има доста екстремални котки. Въпреки че те по-рядко се извеждат навън, важното е вкъщи температурата да бъде нормална, оптимална, оставяйте работещи охлаждащи уреди, които са вкъщи“, коментира д-р Йорданов.

Совата е птицата на мира, а не гълъбът

При възрастни животни, животни с хронични заболявания или с потенциални заболявания във всеки един момент на невнимание може да се стигне до усложнения.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама