СБЛЪСЪК: Тормози ли Здравната каса болниците?

15:40, 14 юли 21 / Сблъсък 25 5194 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Съсловната организация на лекарите у нас обвини Здравната каса в административен тормоз върху болниците заради течащите проверки в тях. Острата реакция на Българския лекарски съюз идва малко, след като проверка на НЗОК показа, че най-големият център за спешна помощ у нас УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ трябва да върне над 1.1 млн. лева, които са получени неправомерно от Касата. От болницата възразиха срещу констатациите и връщането на сумата.

„Пирогов” трябва да върне повече от 1 млн. лв.

В подкрепа на „Пирогов“ и останалите лечебни заведения БЛС обяви, че е „юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията“, като и да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване.

„Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с Covid-19“, коментират от БЛС, като изтъкват какви трудни месеци преживяха болниците и лекарите.

От съсловната организация съобщават, че до тях са постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за „тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.“ „Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо“, смятат те.

Проверките се случват по начин, по който будят неспокойство сред нас, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Не става въпрос за отчитане на несъществуващи пациенти, а за истински пациенти, болни от ковид по време на преминалите две тежки вълни. Случаите са различни, тук става въпрос за едно заболяване, за което никой нищо не знаеше. Във всеки ден се появяваха нови и нови симптоми, които засягат белия дроб, стомашно-чревния такт, цяла палитра от заболявания, които изискват диагностика и друг тип изследвания, които не могат да се подчиняват на алгоритъм, написан преди ковид епидемията", уточни д-р Маджаров в ефира на БНТ.

НЗОК отрича да упражнява административен тормоз върху лечебните заведения и пояснява, че правилата за контрол върху болниците са разписани и от БЛС . „Всичките проверки, които се правят от Националната здравноосигурителна каса, са свързани със стриктното спазване на договореното с Българския лекарски съюз, алгоритми за лечение на пациентите и спазване на правилата на Националния рамков договор“, каза управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев в ефира на БНР.

Той обясни, че над 123 млн.лв. са платени на болниците за работа в неблагоприятни условия в епидемична обстановка. От тях 50 милиона лева са получили 10 от лечебните заведения в страната. В случая с „Пирогов“ болницата е получила допълнително над 11 млн. лв. „Не виждам административен тормоз“, посочи проф. Салчев. 

„Ние не обичаме да удряме тъпана какво правим и защо го правим, просто контактуваме с лечебните заведения по реда на Националния рамков договор... Но не бих приел да ни обвиняват в тормоз и че притискаме лечебните заведения“, каза още шефът на Здравната каса. Според него „твърде силните думи“ на БЛС може би са свързани с предизбоната обстановка и „желанието им да се харесат на всички“.

НЗОК извършва проверки за първото шестмесечие в още няколко болници в странта, като резултатите от тях ще бъдат оповестени следващата седмица. По думтие му нарушения са открити не само в „Пирогов“, но и в други лечебни заведения.

Проф. Салчев заяви, че НЗОК не проверява ковидпациенти, а изпълнението на диагностично-лечебните алгоритми по различни направления и различни клинични пътеки. Той напомни, че именно заради пандемията Касата отделя допълнително средства за болниците, без те да извършват дейност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:22, 14 юли 21

Прави са от здравната каса,нека направят проверки във всяка болница и ще се натъкнат на хиляди измами за източване на касата.Болниците и лекарите станаха търгаши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама