Кои храни ускоряват метаболизма

14:05, 24 юли 21 / Любопитно 25 2439 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Често използваме термина „метаболизъм“, за да опишем скоростта, с която тялото изгаря калории. Това означава скоростта, с която тялото преобразува храната в енергия, т.е. калории, и след това използва енергията, за да изпълнява основни и вторични ежедневни функции.

Тялото никога не „спи“, независимо дали се движите или си почивате, защото то се нуждае от енергия, дори когато спите. Така че не трябва да пропускате хранене. Колкото по-дълги са интервалите между храненията, толкова по-бавен е метаболизмът, според „Локално“.

Поддържайте помещенията хладни, за да отслабнете

Кои храни ускоряват метаболизма?

Важно е да избягвате преработените храни, особено пържени, пълни с нездравословни мазнини, както и сладкиши. Не трябва да се избягват въглехидрати, особено тези с нисък гликемичен индекс, като ябълки и нахут, пише БГНЕС.

Яйца - те съдържат незаменими аминокиселини, които ги правят идеалният протеин. Богата на протеини закуска, като яйца, повишава ситостта и ускорява метаболизма с 10 процента.

Зелен чай - доказано е, че зеленият чай помага при отслабване, като ускорява метаболизма, инхибира усвояването на мазнини и помага за регулиране на глюкозата. Това не е заради кофеина, който съдържа, а заради високата концентрация на естествени антиоксиданти.

Какво е „пластичен метаболизъм”?

Авокадо - този кремообразен плод с неутрален вкус стана доста популярен. Авокадото е богато на фибри и мононенаситени мазнини, които са здравословни за сърцето. Допълнителна полза е, че съдържащите се в авокадото мастни киселини активират метаболизма.

Ядки - орехите са страхотни, ако искате да се отървете от мазнините по корема. Няколко орехи или бадеми ще ви наситят и ще ви заредят с енергия едновременно. Можете да ги комбинирате с кисело мляко и да добавите малко канела.

Краставица - краставиците са феноменални за изгарянето на мазнини. Семената им не само съдържат стимулиращи свойства, които могат да ускорят метаболизма, но също така съдържат сяра и силициев диоксид. И двете вещества могат да помогнат в процеса на изгаряне на естествените мазнини в организма.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама