Директорът на „Софияплан“ подаде оставка

16:16, 28 юли 21 / София 25 4538 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ арх. Любомир Георгиев е подал оставка. Новината съобщи самият той в профила си във Facebook. Георгиев обаче ще се раздели с поста на 28 октомври. „Оставам на поста още 3 месеца, за да завършим няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които „Програма за София“, обясни той.

Причината за напускането ми е, че работата ни в „Софияплан“ остава почти винаги на хартия. Тоест, не води до реални действия за подобряване на средата, а понякога дори се предприемат такива в противоположната посока на това, което предлагаме. Смятам, че знанията и капацитетът на „Софияплан“ биват неглижирани и игнорирани“, аргументира се Любомир Георгиев.

Като повод за напускането си посочи решение на общинския съвет от 22 юли, с което по предложение на главния архитект Здравко Здравков на общинското предприятие се дават нови отговорности. Идеята е „Софияплан“, освен с изготвянето на стратегическите планове за града като „Визия за София“ до 2050 г., да се заеме и с координиране на изпълнението им. За целта ще се открие щат за нов заместник-директор, който да ръководи ново координационно звено от служители на „Софияплан“.

За мен то е равносилно на отказ от управление от страна на кмета. Не намирам логично обяснение на това тя да прехвърля ключова своя отговорност - координацията на дейността на зам.-кметовете - към мен. Прилагам писмото, с което уведомих кмета за своето решение и мотивите за него“, посочи Георгиев.

„Софияплан“ e общинско предприятие, което отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община. Ключови проекти са „Визия за София“ (дългосрочна стратегия за развитие на Столична община до 2050), „Планът на София“ (действащия Общ устройствен план и предстоящото му изменение) и „Програма за София“ (Интегрирания план за развитие на общината 2021-2027). Предприятието разработва още планове, стратегии и политики за устойчивото развитие на Столична община.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама