Колко е важен външният вид на служителя

19:25, 29 юли 21 / Любопитно 25 3517 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Работниците са много по-малко склонни от работодателите да вярват, че привлекателният външен вид осигурява допълнителни привилегии при наемане на работа. В същото време всеки пети мениджър смята за много важно как изглежда един потенциален служител, според резултатите от проучване, проведено от дигиталната медицинска служба Doctor Nearby и най-голямата платформа за набиране на персонал в различни сектори на икономиката в Русия, съобщава ТАСС.

Търсещите работа по-рядко от работодателите (60% срещу 82%) са съгласни, че външният вид не е по-малкото важен за изграждането на кариера . За болшинството от запитаните мениджъри (62%) външният вид на потенциалния работник е „по-скоро важен“, а за всеки пети (20%) - „много важен”.

На въпроса може ли външният вид да е решаващ фактор за ръководителя при наемането на работа мненията на работници и работодатели коренно се различават, се казва в проучването, проведено от 4 до 20 юли 2021 г. сред около 300 представители на наемащи фирми и 3,3 хиляди търсещи работа.

Кандидатите са помолени да отговорят на въпроса дали са възникнали ситуации в живота им, когато работодателят ги е наел или, напротив, отказал да ги наеме, според мнението на жалбоподателя, поради външния им вид. Само 20% са отговорили положително (получили работа) и 14% (получили са отказ) съответно. Мнозинството от търсещите работа са убедени, че външният вид не е определящ фактор при решението на работодателя за наемане на работа", следва от проучването.

На майките или на бащите им е по-трудно да работят от вкъщи?

В същото време повече от половината мениджъри по човешки ресурси, отговаряйки на подобен въпрос, признаха, че периодично отказват да наемат кандидат, подходящ по отношение на уменията, поради факта, че не харесват външния му вид. Освен това, повече от 60% от работодателите отбелязват, че е имало случаи, когато са наемали лице с общо взето подходящи, но не отличаващи се умения, тъй като го харесват външно.

Изследването също така установи, че близо една трета от мениджърите обръщат внимание на теглото на потенциалните служители. Всеки пети интервюиран HR мениджър (22%), по-специално, изразява мнението, че наднорменото тегло е признак на мързел, неточност, ниска ефективност и липса на самоконтрол. „Докато само 6% от търсещите работа смятат, че в живота им е имало ситуации, в които работодател е отказал да ги наеме поради теглото им. Теглото като една от причините за отказ на кандидат с подходящо ниво на умения е посочено от всеки пети интервюиран HR мениджър (20%)”, следва от материалите, цитирани от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама