Да откъснем децата от телефоните - мисия възможна

11:05, 02 авг 21 25 3262 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Изминалата година, а и тази, човечеството премина през една от най-големите здравни, икономически и психологически кризи - тази на коронавируса. Хората бяха затворени по домовете си, намалиха социалните си контакти и дори се обездвижиха. Това се отрази, до голяма степен на децата, на които им се наложи да продължат обучението си дистанционно. 

В момента сме в разгара на лятото, а малчуганите са във ваканция. Въпреки това, много от тях продължават да прекарват часове наред пред компютри, таблети или телефони. Дали това не е социален навик с по-дълбоки корени? Ето защо след дългия период на затвореност във всяко едно отношение, организираните алтернативи за доброто ментално и физическо здраве за децата ни са от изключителна важност. Такава алтернатива са летните йога лагери за деца. Първият български учител, който преподава дихателни техники в международната фондация „Изкуството да живееш“ - Константин Драгов организира в идните месеци активности за деца сред природата в лагерите „ART Excel“ и „YES!“. А докато те траят малчуганите ще бъдат тотално откъснати от съвременните технологии.

По какъв начин йога практиките могат да спомогнат за детското развитие, как малчуганите по-лесно да се концентрират, когато учат и могат ли дихателните упражнения да ги спасят от подсъзнателното натрупване на стрес и напрежение? На тези и още въпроси потърсихме отговори от Константин Драгов. 

Снимка: Международна фондация „Изкуството да живееш“

 Г-н Драгов, в идните месеци организирате летни йога лагери за деца, по време на които телефони, таблети и комопютри ще останат на заден план. Всички обаче знам, че днешните младежи трудно могат да бъдат откъснати от тези устройства. Как ще успеете да плените вниманието им и какво ще включва програмата на тези лагери?

Децата идват на лагерите с телефони, таблети и лаптопи, но понеже програмата на лагера е толкова интензивна, на тях буквално не им остава време да стигнат до тях. 

Сутрин в 7 часа децата стартират с физически упражнения за тялото. След закуска, помагат в подготвянвро на обяда – рязане, миене на зеленчуци, почистване на масите и други лесно изпълними, но ангажиращи усета за дисциплина и помощ действия. През останалата част на лагера, децата са ангажирани с активности, като игри, процеси, в които развиват своята самоувереност, способност да говорят пред хора, способност да се сприятеляват, да се справят с негативни емоции. За целта една от задачите, които им се дава е да се сприятелят с най-голям брой деца по-време на лагера. Също през цялото време предизвикваме децата да излязат пред групата и да споделят, което им помага да преодолеят притесненията си да говорят пред хора и така развиват комуникативните си умения. Следобед има часове за релаксация, за да се издържи на динамиката на програмата. Вечер имат много активности навън сред природата, свързани с музика, песни, танци. В края на деня, децата са физически изтощени и за мобилните устройства няма място.

Плетенето – йога за мозъка

За каква възрастова група са подходящи тези лагери?

Едната възрастова група е от 2-ри до 7-и клас. Добре е децата да са минали 1-ви клас, защото могат да пишат, четат, имат навици за учене и възприемане. По време на нашите лагери, децата научават неща, на които не се обръща внимание в ежедневието – как да развият личностни качества като увереност, като способността да бъдат дружелюбни и отворени и да се справят с отрицателни емоции, да имат по-добри концентрация и памет. В училище например няма предмет, който да ги учи на това как да разбират себе си и да се справят с напрежението.

Втората възрастова група е за тинейджъри – от 8-и до12-и клас. Там отново работим за справяне с чувствата и емоциите. Докато в първата група го правим чрез игри, по детски, тук наблягаме на дискусии и упражнения. При тийнейджърите, при които вече присъстват съпротивлението и отказът, срещаме трудности през първите 1-2 дни, но след това те много бързо виждат, че всичко, което се опиваме да им предадем, е за тяхно добро. Учим ги колко е важно да помагат на другите хора и да бъдат всеотдайни, защото така ще получат повече от живота. У асистентите и инструкторите те виждат модели на подражание и се наблюдава огромна промяна само в рамките на 7 дни. Родителите споделят, че децата им са преобразени – усмихнати, щастливи, емоционално по-спокойни. 

Снимка: pexels.com

Все повече деца трудно успяват да се концентрират, когато учат и лесно се разсейват. Могат ли йога упражненията да им помогнат да се справят с тези затруднения? 

Забелязваме, че децата отиват в две крайности – или са апатични и нямат желание за нищо, или са хиперактивни, имат много енергия, която не могат да канализират. И в двата случая причините са общи – устройствата, телефоните, прекалено много време пред екрани. Много е важно децата да изразходват енергията си. Чрез йогата и дихателните упражнения те успяват да каналзиират енергията си. Дишането може много бързо и лесно да успокои емоциите на човек. Има връзка между емоциите и дишането. Децата са изтощени – от екраните, от много ангажименти, изисквания в училище, енергията им се изчерпва. Дишането може да ги зареди с енергия. Другото нещо, което ги изтощава, са нездравословните навици на хранене. Това им влияе отрицателно и изморява организма им. Физическите и дихателни упражнения много помагат. Сънят също е много важен. На нашите лагери всички в 21.30 ч. трябва да са в леглото. Това води до по-добра концентрация и фокусираност. За да са щастливи децата, те имат нужда да си отпочинат добре.

Храни и напитки, които стимулират стреса

Доказано е, че децата използват 80-90% от капацитета на белите си дробове и затова са толкова енергични и активни. Как дихателните техники могат да им бъдат от полза да овладеят цялата тази енергия и да постигнат емоционален баланс?

Възрастните хора използваме около 30% от капацитета на белите ни дробове. Когато дишането е пълноценно, ние приемаме повече енергия. Чрез издишването изхвърляме токсините от тялото. 85% от пречистването на организма се случва чрез издишването. Ако не дишаме пълноценно, тези токсини остават в тялото. Дишането успокоява нашите емоции – когато е равномерно и плавно. Бебетата например дишат много плавно и равномерно. Възрастните - нерегулярно. Децата използват по-голям капацитет на белите дробове и затова имат толкова енергия. Важно е от ранна детска възраст да работят по 5-10 минути на ден, за да могат да задържат този капацитет на дишането. Едно дете се усмихва 400 пъти на ден, а един млад човек – 17 пъти, а възрастен – по-малко от 4 пъти на ден. За да не се случва това, по-добре от ранна детска възраст да се правят дихателни упражнения и йога, да запазят тази детска жизнерадостност. Ние вярваме, че всяко дете трябва да преминава през обучение в лагера, за да научи повече за себе си, за тялото си, за емоциите си, за човешките ценности. Това семенце трябва да се посее – с приказки, с положителни истории, след това децата стават по-щастливи и пълноценни хора.

Макар в момента да сме в разгара на лятото, есента се очаква нова вълна на COVID-19 и вероятно децата отново ще преминат на дистанционна форма на обучение. Как йога практиките могат да ги поддържат в добро здраве и форма по време на пандемията? 

Онлайн обучението и прекарването на време пред екреаните ги изтощава и изнервя. Йога практиките ще им донесат необходимата енергия и ще създадат спокойствие, защото упражненията, които правим, успокояват ума.

И за финал - трябва ли според вас да се въведат йога практиките и в училищата?

Да, би било прекрасно да се правят йога и дихателни практики в училищата. Както и цялостно обучение за човешки ценности. Ние затова използваме много игри, приказки и процеси. Йогата включва дишане, медитация, физически упражнения. Едно такова обучение, включващо справянето с емоциите, йога практики и упражнения за дишане, биха били чудесен начин да съхраним детското в децата си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама