Радослав Евтимов в „Политкаст“: За изопачаването на факти в политиката

10:00, 02 авг 21 / Политкаст 25 3582 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Има различни платформи и статии, които следят за изказванията на политиците, оборват конкретни теми и твърдения в детайли, но целта на „Лъжеш ли?“ е систематично изследване на изказванията на кандидат-депутатите. Резултатът е база данни с неверни твърдения, която дава по-добър поглед върху това какво говорят кандидатите, с какви теми се заиграват политическите партии, къде има манипулация и подвеждане. В този формат не е правено нещо подобно в България. Това заяви в третия епизод на „Политкаст“ Радослав Евтимов от инициативата „Лъжеш ли?“.

По време на първата предизборната кампания от екипа на инициативата са изгледали 1 441 минути от дебатите в национален ефир, обхванали са 97 политици и са открили цели 105 неверни твърдения. „На първо място е Мая Манолова, последвана от Георги Свиленски, Румен Гечев, Тома Биков и Росен Желязков. Сред партиите на първо място е БСП, след това ИСМВ и ГЕРБ“, обясни Радослав Евтимов.

В течение на кампанията за изборите през юли, при намален обхват, избран от последователите на инициативата в социалните мрежи, екипът на „Лъжеш ли?“ се натъква на 20 неверни твърдения.

„Ковид пандемията и данните свързани с ваксинацията, икономическите показатели и постигнатото от управлението на ГЕРБ, както и личните нападки – спекулирането с миналото на политиците са основните теми, в които политиците са склонни да изопачават фактите“.

Промяната във форматите за изборите през юли и значително по-малкото дебати, както и тенденцията някои от основните политически фигури да не се явяват в основните телевизии и предавания, е оказало влияние върху резултатите на изследването.

Какво представлява инициативата „Лъжеш ли?“, какви са резултати от изследванията им, както и колко точно неверни твърдения изнасят политиците ни, чуйте в разговора във връзката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама