Семейните почивки правят децата щастливи дълго след като приключат

16:00, 07 авг 21 / Любопитно 25 3559 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Последните изследвания показват, че семейните ваканции са изключително необходими. Те правят децата, но и нас по-щастливи и изграждат по-силна връзка и спомени.

Този голям подарък от преживявания, като семейни ваканции, се е доказал като просоциален дар на връзката - по-голям от всеки материален актив, според проучване, проведено в Университета в Торонто. Според авторът на изследването Синди Чан преживяването на семейната ваканция не само ни доближава до децата, но и прави цялото семейство по-щастливо дълго след края на ваканцията.

Близо 1 млн. българи не могат да си позволят почивка

Изследването показа, че половината от анкетираните посочват семейните ваканции като любим спомен от детството, а другата половина подчертават, че семейните ваканции им дават щастливи спомени, които завинаги ще останат в паметта им.

Семейните ваканции като символ за щастие

Джон Макдоналд, директор на Family Holiday Association, благотворителна организация, която осигурява почивки за бедни семейства, твърди, че семейните ваканции са като символ за щастие. „Когато семействата се сблъскват с трудни житейски ситуации, такива спомени могат да бъдат много силни и ако имаме такива спомени, можем да подходим към проблемите от напълно различна и по-позитивна гледна точка“, каза той.

Държавата не успя, ама пандемията ги върна

Напускането на дома и пътуването в различна среда не само е забавно за децата, но и може да ги направи по-умни. Семейните ваканции могат да бъдат „бустер“ за детския мозък, тъй като им осигурява нова и обогатена среда. „Тази „обогатена“ среда осигурява нови преживявания, които са много важни за социалното, физическото, познавателното и сензорното взаимодействие“, обяснява д-р Марго Съндърланд, детски психотерапевт.

„Независимо дали решите да купите на детето си таблет или друго материално нещо или да отидете на семейна ваканция - помислете за силната връзка и въздействие върху развитието, които тези ваканции осигуряват. Такива спомени не могат да бъдат измерени с никакви материални блага“, добавя психотерапевтът.

Обмислят директен полет София - Малдивите

В допълнение, играта на плажа, разходките или къмпингът активират мозъка чрез освобождаване на окситоцин и допамин. Те намаляват стреса и активират усещането за пълна топлина, както и оптимизъм. По този начин семействата действително зареждат батериите емоционално“, обяснява д -р Съндърланд.

Независимо дали планирате бързо пътуване до езерото или няколко дни на море - резултатите са същите: по-щастливо и свързано семейство, а това са безценни ценности, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама