НАСА: Няма да има кацане на Луната през 2024 г.

19:10, 11 авг 21 / Любопитно 25 3691 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кацането на астронавти на Луната през 2024 г. не е осъществимо поради забавяне на разработването на скафандър. Това се посочва в доклад, публикуван днес от генералния инспектор на НАСА Пол Мартин.

Предвид очакваните забавяния при разработването на скафандри, кацането на Луната в края на 2024 г., както НАСА планира в момента, не е възможно“, каза Мартин, който надзирава дейността на НАСА. Той обясни, че според плановете на НАСА първите два готови за полет нови скафандри xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) трябва да бъдат произведени до ноември 2024 г., но ръководството „се сблъсква със значителни трудности при постигането на тази цел“. 

Става дума за забавяне на планираната работа, която вече е достигнала 20 месеца. Това е свързано с липса на финансиране, въздействието на пандемията и технически проблеми. Като се вземат предвид редица изисквания, в доклада се казва, че „костюмите ще бъдат готови за полети не по-рано от април 2025 г. Нещо повече, докато двата готови за полет скафандъра станат налични, НАСА ще „похарчи над милиард долара за разработване и сглобяване на следващо поколение скафандри“.

„Ало, Космос! Говори България”: Деца задаваха въпроси на астронавти

Други проблеми

В същото време Мартин подчерта, че проблемите с разработката на скафандъра „далеч не са единственият фактор, влияещ върху жизнеспособността на графика за връщане на Луната“. „Например, предишният ни одит установи значителни забавяния в други големи програми, необходими за кацане на Луната, включително разработването на Системата за космическо изстрелване (SLS) Орион“, се обяснява в доклада. Разработката на спускащия модул също ще предотврати кацането през 2024 г.“.

На 16 април НАСА обяви договор за 2,9 милиарда долара за проектиране на кацащия модул със SpaceX, който е собственост на Илон Мъск, отхвърляйки заявления от Blue Origin и Dynetics. Американската космическа агенция обясни решението си с ограничени средства и с факта, че предложението на Мъск е най-изгодното. Blue Origin и Dynetics подадоха жалба до надзорния орган на Конгреса и договорът бе прекратен до окончателната договорка.

Откриха десетки езера на Марс

Програма „Артемида“

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проект за програмата „Артемида“, който ще се състои от три етапа. Първият от тях (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб Орион, инсталиран на ракетата Space Launch System около Луната, и връщането му на Земята. Вторият етап (Артемида 2) е полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда. В третата фаза на мисията (Артемида 3) НАСА очаква да приземи астронавти на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030-те години, пише ТАСС, цитиран от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама