Как да предпазим очите си при дълга работа пред монитора

19:00, 16 авг 21 / Любопитно 25 3851 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За да запазим зрението си, докато работим часове пред монитора на компютъра или друго електронно устройство, трябва да правим почивки от 15 минути на всеки час, споделиха лекари пред РИА Новости.

„Активната работа пред компютъра може да повлияе не само на зрението, но и на общото ни благосъстояние. Ако прекарвате много време пред монитора, можете да се сдобиете с т. нар. компютърен визуален синдром - комплекс от симптоми, които възникват поради умора на очите, когато работите с електронни устройства. Той се проявява в по-трудно префокусиране на погледа, усещане за сухота и силно напрежение на очите, „тежки клепачи“ и често мигане, а в някои случаи и главоболие“, казват експерти.

Смартфонът и компютърът понижават имунитета

За да се избегнат неприятните последици и да запазите очите си здрави, лекарите препоръчват преди всичко да почивате от екрана. За да намалите напрежението в очите се препоръчва да гледате в далечината за 20 секунди на разстояние повече от 5-7 метра. Изсушаването на роговицата на окото може да бъде предотвратено чрез често мигане или използване на овлажняващи капки.

Инженери предлагат лежащ стол за офиси

Необходимо е да работите зад монитора в правилна позиция: екранът трябва да е на 15-20 градуса под нивото на очите - тоест трябва да го гледате с около 10 сантиметра отгоре. По-добре е да седите на разстояние 60-70 сантиметра, а препоръчителното разстояние между очите и екрана е 30 сантиметра, предава БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама