Рибата, ядките и куркумата стимулират засилването на мозъчната функция. Мозъчните клетки – невроните, се нуждаят от определени хранителни вещества, а при упражняващите умствен труд нуждата от тези вещества се увеличава значително, обясни пред РИА Новости Маргарита Макуха, лекар - диетолог.
„Следователно балансираната диета е ключът към здравословната работа на мозъка. За това човек трябва да консумира полиненаситени мазнини, които се съдържат в тлъстите морски риби, ядките и растителните масла. Тези вещества са в състояние да регулират метаболизма на холестерола и имат висока хранителна стойност за организма като цяло и за мозъка в частност“, обясни Макуха.
Според нея вещества като магнезий, цинк и селен подобряват паметта, настроението, концентрацията и работата на мозъка - те се срещат в по-големи количества в шоколада и бананите.
„Витамините от група В помагат за предотвратяване на стресови реакции и депресия, участват в биохимични процеси и могат да влязат в организма с боровинките и куркумата. Витамин D е важен за скоростта на реакциите и качеството на паметта - той се среща в млякото и морските дарове“, добави експертът, цитирана от БГНЕС.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар