„Политкаст“ еп. 7: Ще наложи ли Китай хегемония и накъде отива светът ни?

10:00, 31 авг 21 / Политкаст 25 3432 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Развоя в Афганистан, наред с редица други събития и тенденции по света повдигат въпроса дали изградената международна система и американската хегемония могат да просъществуват още дълго в сегашната си форма. Книга, която изчерпателно отговаря на този въпрос е „Стратегическата визия. Америка и кризата на глобалната сцена“. Автор е Збигнев Бжежински – каквото и да кажем за интелектуалния му капацитет ще бъде малко, но накратко, той е сред първенците на геополитическата мисъл, бил е съветник по сигурността на Джими Картър и е сред главните архитекти, положили теоретичните основи на американската хегемония от втората половина на 20-ти век.

Книгата описва процеса на постепенната загуба на контрол върху посоката на развитие на света от страната на Запада и в частност САЩ. А с това и все по-тежката дума на Далечния Изток – на Китай и на непрестанно растящата Индия.

Авторът първо въвежда в изкуството на геополитиката, след което прецизно описва неизбежните тенденции и процеси, които текат в международен план. Прави прецизен анализ на вътрешнополитическата динамика и предизвикателствата пред Щатите и продължава със задълбочен прочит върху Русия, Китай, Индия, Бразилия и други държави, които представляват сериозен геополитически фактор.

Изводите му са, че светът ни се е запътил към това да бъде хаотичен с няколко изместени центъра на тежестта, но не и китайски –  Китай имат твърде много геополитически и вътрешни проблеми за решаване, а предпоставките за налагане на световна хегемония просто им липсват. Западният свят обаче също не може да продължи да бъде лидер – Западът е изчерпан и вече е невъзможно да налага свободно волята си навсякъде.

Цялото представяне на книгата, както и защо си струва да я прочетете, чуйте във връзката долу!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама