Яйцата за закуска са истински допинг за мозъка

18:35, 01 сеп 21 / Любопитно 25 2708 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В навечерието на новата учебна година учениците, и най-вече техните родители, отново умуват коя е най-добрата закуска. Най-удачните варианти за добър старт на деня дава диетологът Елена Соломатина.

Според нея първите седмици след дългата лятна почивка са трудни за организма, затова той се нуждае от помощ. Всеки ден нервната система може да бъде настроена на работен ритъм с помощта на правилната закуска.

Кои храни ускоряват метаболизма

За закуска са необходими витамини от група В. Те се намират в пълнозърнест и ръжен хляб, и пълнозърнести зърнени храни. Тези витамини са „допинг за цялата нервна система“, тъй като метаболитните процеси не протичат без витамини от група В“, обясни диетологът пред радио „Спутник“. По думите ѝ затова ястията, които включват витамини от група В, ще бъдат подходяща основа за закуска както за възрастни, така и за ученици, пише БГНЕС.

Полезни или вредни са яйцата в менюто ни?

Освен това е много важно сутрин редовно да се ядат храни, които помагат за „събуждане“ на мозъка и стимулиране на когнитивните му функции. На първо място, това са яйца, особено жълтъкът от тях. Факт е, че жълтъкът съдържа холин, а това е предшественик на ацетилхолина. Ацетилхолинът от своя страна е невротрансмитер, който осигурява сигнал между невроните. Той помага да се намери правилната дума и да се запомни правилното определение“, обясни Соломатина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама