Съвети за подут корем

13:00, 05 сеп 21 / Любопитно 25 2268 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Подутият корем може да бъде причинен от дисбаланс в чревната флора, бактерии и други микроорганизми, които живеят в червата и помагат за смилането на храната. Има няколко често срещани възможни причини за подуване на корема: твърде много газове или проблеми с движението на газове, чревна дисфункция, ПМС или хранителна непоносимост, казва д-р Ашкан Фархади, гастроентеролог в медицински център MemorialCare Orange Coast в Калифорния.

Той дава някои съвети за временно подуване на корема:

Ходене

Ходенето може да помогне при подуване на корема, защото стимулира храносмилателната система да започне да работи. Изследванията показват също, че хората, които спортуват редовно, са по-малко склонни да имат газове в червата си, отколкото тези, които не спортуват.

Кое положение на тялото е най-подходящо за сън

Солена баня

Солта се използва за облекчаване на стреса, който често засяга червата и може да забави мускулните контракции. Така че ваната ще помогне на тялото да се отърве от храната в червата, казва Фархади.

Храносмилателни ензими или пробиотици

Подуването може също да бъде свързано с дисбаланс в чревната флора, бактерии и други микроорганизми, които живеят в червата и помагат за храносмилането, а понякога и хранителни добавки като храносмилателни ензими, пробиотици и пребиотици.

„Изследванията свързват определени видове пробиотици с подуване на корема, така че потърсете пробиотици, които съдържат бактериите Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis Bi-07 и Lactobacillus acidophilus NCFM“, съветва Фархади за „Mind Body Green“.

Стресът е най-големият враг на отслабването

Много вода

Дехидратацията причинява по-тежки изпражнения в червата, които могат да ви накарат да се почувствате подути, каза Фархади и препоръча мъжете да се пият общо около 15 чаши течност на ден, а жените около 11 чаши.

Храни, богати на фибри, но в умерени количества

Въпреки че повечето хора вярват, че храните, богати на фибри, са полезни за здравето, тъй като помагат за растежа на здрави бактерии, те също могат да стимулират растежа на лоши бактерии, които могат да произвеждат повече газове и да причинят подуване, обяснява д-р Фархади и препоръчва първо да се консумират по-малко фибри, а след това бавно да се увеличават, за да се постигне период на толерантност.

Как да се борим с подуването в дългосрочен план

Важно е да се обърне внимание на храненето и как се чувствате след консумация на определени храни, каза Фархади и също така съветва да избягвате суровите храни след 16.00 часа, тъй като те обикновено съдържат много фибри.

Също така може да ви помогне да се храните по-бавно, да дъвчете добре храната и да не ядете късно през нощта“, добави той като подчерта, че е добре да ядете храни, които намаляват подуването, като краставици, авокадо, джинджифил и кисело мляко, пише БГНЕС.

Ако подуването на корема е постоянен проблем, Фархади съветва да посетите лекар, който ще ви посъветва за специфични промени в храненето или тест за непоносимост към храни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама