Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет

16:00, 23 сеп 21 / София 25 2471 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Георги Гергиев е новият председател на Столичния общински съвет. Кандидатурата му бе издигната от групите на ГЕРБ и „Патриоти за София“ и бе подкрепена с 36 от общо 44 гласа, при тайно гласуване в което не участваха представителите на „Демократична България“ и независимия общински съветник Борис Бонев.

Подадох оставка с чувство на облекчение

До избора на нов председател се стигна, след като преди дни председателят Елен Герджиков изненадващо подаде оставка. Очаквано въпросът за избор на негов заместник беше повдигнат още на първото редовно заседание на общинските съветници.

Кой е Георги Георгиев?

Георги Георгиев е общински съветник от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС. Председател е на Постоянната комисия по финанси и бюджет към Столичен общински съвет. В работата си като съветник той е вносител на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетните разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт и безконтактните плащания в него, социални дейности и др.

Георгиев е роден през 1986 г. Завършил е с отличие специалност „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London. Защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“ в Софийския университет, въз основа на която издава книгата „Залогът на търговско предприятие“ през 2021 г. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political Science. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства. Понастоящем е главен асистент по търговско право в СУ „Св. Климент Охридски“. Георгиев е управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Георгиев и Колев“, съобщиха от СОС.

При встъпването си в длъжност той изказа благодарност към колегите си за подкрепата и допълни, че ще работи да оправдае гласуваното му доверие. „Съзнавам, че поемам поста на председател на СОС в една необичайна ситуация, но ви уверявам, че ще работя за връщането на политическия диалог и конструктивния дух на работа в общинския съвет. Вратата ми ще бъде отворена за всеки един от съветниците, защото гражданите очакват от нас освен дискусии и резултати. Апелирам да дадем пример за това как се водят конструктивни дебати, защото демокрацията изисква усилия.“

Изборът - съпътстван от скандали

Изборът на нов председател на местния парламент бе съпътствана от скандали. Кандидатурата на Георгиева бе посрещната на нож от опозицията, според която тя е направена в разрез с процедурните правила. 

От БСП очаквано заявиха, че няма да подкрепят решения на ГЕРБ, включително кадрови. Председателят на социалистите в СОС Калоян Паргов обяви, че е очаквал да бъде поискана оставката и на кмета Йорданка Фандъкова, вместо това ГЕРБ прави опит да се окопае в местната власт не само в София.

От „Демократична България“ обявиха, че ще обжалват избра на нов председател, тъй като според тях е нарушена процедурата. Според тях изборът на нов председател се прави през глава в пристъп на „неизбежност и спешност“ и е унизително да се изпълняват поръчките и заповедите на Бойко Борисов. „Не е демокрация, когато един партиен лидер отстранява когото и да е на изборна позиция…София не може повече да е заложник на корпорацията „ГЕРБ“, на бездушното и некадърно управление, защото софиянци имат нужда от кмет и Общински съвет, който да отстоява техните интереси“, се казва в декларация от името на групата на ДБ в местния парламент.

Според независимия общински съветник Борис Бонев новият председател на СОС е лоша новина за софиянци, тъй като показва, че за ГЕРБ приоритет е усвояването. Бонев посочва, че Георгиев е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади, сред които „златните етажерки” за книги на пл. „Славейков“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама