Трябва ли двойно увеличение на цените за паркиране в София?

09:30, 01 окт 21 / София 25 3458 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

От гражданската инициатива „Философия за София“ внесохме в Столичния общински съвет две предложения за изменения, касаещи платеното паркиране в София. Предлагаме цената за престой да се увеличи двойно, т.е. Зелена зона от 1 лв. на час да стане 2 лв. на час, а цената за Синя зона от 2 лв. на час да се покачи на 4 лв. на час.

Аргументацията зад предложението ни е, че зоните за платено паркиране в София вече изпълняват символични функции. В генезиса на идеята за съществуването на зоните е те да оказват възпиращ ефект и да изтласкват автомобилния трафик извън тесния център. Видимо е за окото, а и статистиките ясно показват изключително високи нива на заетост, което означава, че в това отношение се нуждаем от актуализация.

В допълнение откакто е въведено платеното паркиране в София през 2008 г. и последвалото разделяне на Синя и Зелена зона през 2012 г., цените за престой не са претърпели никакви промени. Същевременно за същия период средната работна заплата в София и стандартът на живот са се повишили значително.

В случай, че цените на зоните бъдат повишени, това ще доведе до ограничаване на трафика, стимулиране на използването на градски транспорт и алтернативни методи на придвижване, повишаване качеството на въздуха и улеснение за гражданите, живеещи в централните части, които от години се оплакват от липсата на достатъчно места за паркиране.

Освен това от „Философия за София“ смятаме, че платеното паркиране не служи, за да генерира приходи за общината. Факт е, че София има критична нужда от изграждането на паркинги около централните части, но тяхната липса не е причина да не се прокарват належащи промени.

Второто изключително важно предложение, което е и в унисон с увеличението на цените, е да се въведе „Старт-Стоп“ система за минутно таксуване в Синя и Зелена зона, т.е. шофьорите да заплащат за точния си престой по минути вместо за цял астрономически час. Системата би могла да се осъществи чрез въвеждането на мобилно приложение, а подобни примери можем да намерим в редица европейски градове, някои от които в наши държави-съседки.

Нуждата от подобна мярка е, че много от шофьорите понастоящем са ощетени от това, че заплащат за престой по-дълъг от реалния. Не на последно място, създаването на подобно приложение не представлява сериозен разход за общината и ЦГМ, създава допълнително удобство за гражданите, стимулира максимално краткия престой в зоните и най-вече е един по-справедлив метод на таксуване.

Актуализация и модернизация – от това се нуждае в момента платеното паркиране в столица. Време е София „да влезе в крак с времето“ и се надяваме амбицията за устойчиво и модерно развитие на града ни да надделее над страха у общинските съветници за общественото мнение и електорални нагласи на столичани. Крайно време е да взимат смели и далновидни решения, в противен случай София ще продължава да тъпче на едно място, което прави вече твърде дълго.

Предложенията си внасяме във връзка с предстоящото обсъждане и гласуване на промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. В понеделник Транспортната комисия към СОС прие разширение на Синя зона и Зелена зона, увеличение на работното време на Синя зона до 20.00 часа, намаляване на безплатните служебни паркоместа на държавни, общински и културни институции с 29% (430 места), откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности, забрана за влизане на МПС в някои части на зоните в определени часови интервали.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 22:24, 01 окт 21

Защо 4 лв.? Направете ги направо 16 лв. Вие познавате ли парите, бе!

2 Румен 19:08, 02 окт 21

След като синя и зелена зона не действат, да се махнат. Никой не иска да се завира в центъра, ако няма работа там. А за градския транспорт, сигурно всяка сутрин се молят няколко хиляди столичани, пътуващи с лични автомобили да не решат да ползват обществен транспорт, защото едвам смогва да извозва и сега пътуващите.

3 JULIETTE G. 13:27, 22 окт 21

добро утро !

аз съм търговец и собственик на два големи склада за дистрибуция на хранителни продукти, като също така имам специален краткосрочен и дългосрочен заемане на капитал, вариращ от 1200 до 48 000 евро за всяко сериозно лице, което иска това заем от пари за потребление, наем, недвижими имоти , здравно осигуряване, Кола, брак, пътуване, развод, преместване, недвижими имоти или коли под наем, платена сметка, семейни помощи, пари в брой, работа в градината, домашна работа, създаване на работилница, бизнес, подготовка за нова майка, бременност или училище.

Хората, които са защитени да банкират, също могат да изпращат своите искания за парични заеми.

За да кандидатствате за тази конкретна помощ за паричен заем, трябва да изпратите писмо, даващо максимална точност на целта за този паричен заем, като някои от тези справки по -долу :

име : ............
първо име : ............
Дата на раждане : ............
Място на раждането : ............
Улица : ............
Пощенски код : ............
Град : ............
Регион : ............
отдел : ............
Страна : ............
професия : ............
Метод за възстановяване на средства : ............
Месечен вход : ............
Сума в паричен заем : ............
Прогнозна производител на паричния заем
Цел на паричния заем : ............

изпратете пощата с искане на паричен заем чрез личния ми контакт : [email protected]

Време за реакция : 5 до 10 минути. Това е много бърз паричен заем от човек на човек без банка. Наличност на пари по банкова сметка или кредитна карта : сега след разглеждането на заявката. държава, разрешена само в България, Франция и Белгия.

Г-жа JULIETTE GOULETTE е сертифицирана и упълномощена от гражданското право да отпуска пари на БЪЛГАРСКИ, ФРЕНСКИ, БЕЛГИЙСКИ физически лица.

Благодарение на доверието, което ми оказахте от 2003 г. до днес.


Ще се видим скоро и ще бъдете добре !


Индивидуално кредитиране на пари

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама