Добрата диета за третата възраст

16:00, 02 окт 21 / Любопитно 25 1924 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Какви храни трябва да бъдат изключени от диетата на хората от третата възраст, за да не навредят на здравето им и да не провокират обостряне на вече съществуващи заболявания разказа гастроентерологът Нурия Дианова.

Колкото по-възрастен е човек, толкова по-трудно се справя с храносмилането. Това важи особено за определени храни, затова според диетолога е по-добре възрастните хора да изоставят индустриалните полуфабрикати, в които има много добавки и подобрители на вкуса.

Какво да хапваме, за да избегнем дефицит на желязо?

„Поради забавянето на метаболизма, наличието на наднормено тегло, сърдечни заболявания или диабет, полуфабрикатите трябва да се използват минимално, за предпочитане е да готвите сами храната, тя ще бъде от по-качествена“, съветва диетологът.

Трябва да се опитате да консумирате консервирани храни до минимум и е по-добре само през първата половина на деня, особено за хора с наднормено тегло, хипертония и диабет. Ограничете консумацията на червено месо и отдайте предпочитание на рибата и домашни птици, които са по-лесно смилаеми”, съветва Дианова.

Кога е най-добре да се пие кафе?

Хората от третата възраст трябва да избягват сладкиши и десерти, които съдържат палмово масло, голямо количество транс-мазнини и захари. Пълнозърнестият хляб според диетолога е много по-здравословен за възрастните хора, пише БГНЕС.

Пикантните ястия обикновено са противопоказани за хора в по-напреднала възраст - те могат да изострят заболявания на стомаха и панкреаса, заключи лекарят.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама