„ФилоСофия с Боби Велков“: Речта на кралицата

16:40, 02 окт 21 / София 25 3003 Шрифт:
Боби Велков Автор: Боби Велков

София се нуждае от нова градска конвенция, от нов обществен договор между управляващите града и неговите жители. Това е фундаментален въпрос, който излиза далеч извън това кой ще e следващият градоначалник и следващият състав на градския парламент. От това зависи бъдещето на града, накъде и как той ще се развива. Целта на рубриката „Философия за София с Боби Велков“ е да се разглеждат различни аспекти от развитието на града, идеите и проблемите на хората, които живеят в него, и гледните точки на градските лидери на обществено мнение, експерти и политици. Първата стъпка към това е възстановяването на диалога между софиянците, които се чувстват дълбоко свързани с града и част от активното му гражданско общество, и тези, които го управляват.

От заветите на Владимир-Вазовото управление, до Княжевския лифт, през парламента за разкош.

Какво (не) разбрахме от речта на кметицата по време на празничната сесия на Столичния общински съвет навръх Деня на София? Това е въпросът, който се опитвам да си изясня в последните две седмици.

Там, където думите и посланията имат значение, се очаква много повече и още повече от тези, които ги произнасят. Предполага се, че това са лидери на мнение. Представители на политическия, обществен и културен елит на един град или държава. Празничните речи имат тежест в съзнанието на хората, защото са натоварени със символни послания. Речи, в които се очертават идеи, нови хоризонти и път, по който те да бъдат реализирани. Дори посочването на свършеното и несвършеното има за цел да изведе поуки и да посочи решения

За наше съжаление в речта на кметицата не откриваме нищо от това. Но имаше от другото – липса на послание, липса на засягане на наболелите за града ни въпроси. Дали речта е подготвена от член на кметския екип или е собственоръчно написана, не знаем, но е видно, че е създадена, за да бъде прочетена и възприета бързо, лесно и вкусно. Интересен паралел може да се направи с друга реч при встъпването в длъжност през 2019 г. Сякаш е написана за друг град и друга политическа действителност. В нея се казва:

„Бъдещето на този град е по важно от рейтинга, на която и да е партия, на която и да е персона. Казвам го и от позицията на човек, който 10 години е бил кмет - в историята на този град остават само решенията, останалото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме".

Историята помни забележителни и вдъхновяващи речи на градоначалници и общественици, които са мотивирали хората, за да изправят на крака опустошени от войни и болести градове. Слава Богу София не е в такова положение, но проблемите са много, а тяхното решение минава през диалог. Опустошена е само нашата историческа памет, в която е заличено, че каквото и да правим днес, го правим върху плещите на хора, които са направили значими неща за София, вярвайки в ценности, които са стояли по-високо от личните интереси.

Но да се върнем на речта навръх Деня на София. Според мен тази празнично-оперативна реч може да бъде разделена на три основни части: 

1. Уводна част, от която се разбира, че след третия мандат най-после Юбилейната книга на София по случай 50-тата годишнина е в графата „прочетено“, а след споменаването на празника на града видео връзката е прекратена. Пълна загуба на звук и картина в прекия и преносен смисъл.

2. Уведомяване на общинските съветници за развитието на казуса с паркинга на Народното събрание. Съгласен съм с позицията на общината, а и честно казано администрацията на НС управлява този паркинг по-зле и от квартален. Стотина разхвърляни коли в една от най-красивите части на София, която на всичкото отгоре е и най-посещавана от туристи. Но въпреки това в начина, по който се предлага решение по този въпрос, няма нищо, което да накара софиянци да почувстват, че заедно със своята управа са отвоювали нещо в полза на града. Мнения за съществуването на този паркинг се изказаха много, но каквото и да е крайното решение, то трябва да бъде взето заедно с гражданите на София. Използвам темата и да кажа, че към проблема с паркирането и управлението на зоните в София трябва да се подходи с друга визия. Предложение за такава визия внесохме до СОС през изминалата седмица, в която предлагаме управление на зоните за паркиране, което да мотивира по-кратък престой и повече използване на публичния транспорт.

Трябва ли двойно увеличение на цените за паркиране в София?

3. Темата на темите в тази реч – Княжевският лифт. Едно от големите предизвикателства пред града е как да заживее в хармония с планината до него, която е започнала да буди повече безпокойство отколкото радост в душите на софиянци. В речта няма никакви конкретни идеи как да се случи това, освен няколко пожелателни фрази, че трябва да се търсят решения.

Темата с Княжевския лифт е много важна, защото ако не започне спешното възстановяване, развитие и поддръжка на различни екологични начини за достигане до Витоша, скоро планината ще се превърне в опасно за природата и хората място, в естествено депо за отпадъци за южните райони на София, паркинг за десетките хиляди туристи и не на последно място – в много лоша реклама за града, предвид напъните да го наречем зелен. Още повече е в противоречие с желанието София да се превърне в посещавана дестинация с редица дадености, в това число и планина.

Казусът с лифта на Княжево е дългогодишен, но през януари тази година общината отново го разпали като излезе с идеята лифтът да се възстанови в параметрите на старата инфраструктура, т.е. да се използват съществуващите фундаменти, строени по времето на социализма. Всеки, който е посещавал алпийска дестинация някъде в Европа, знае, че тази работа с лифтовете не е лесна, ако наистина намеренията са сериозни, а не отбиване на номера и обикновен политически популизъм.

След това дойде и мнението на частния инвеститор, който не желае да участва в подобна операция. Впоследствие общината възложи обследване на техническите възможности за възстановяване на лифта и така стигаме до тази паметна реч, в която разбираме, че „възстановяването” е възможно.

Нашите разсъждения от „Философия за София“ са в по-различен ракурс и те обхващат няколко от основните аспекти от управлението на един град – активно участие на гражданите и контрол върху управлението и изразходването на средства, особено когато се касаят общественополезни дейности; по-добро и прозрачно стопанисване и управление на активите на търговските дружества; въвеждане в действие на нови идеи и практики за развитие на определени активи и тяхната синергия с по-голямо участие от страна на частния бизнес и гражданското общество.

В контекста на философията ни предлагаме да бъде учредено акционерно дружество, чийто основен инвеститор да бъде Столична община, а останалата част от акциите да бъдат възможни за закупуване през борсата от гражданите, чрез което да се осигури допълнителен паричен капитал. Освен набавянето му, ценното на едно подобно дружество е взаимодействието между гражданите и основния акционер в лицето на неговия град. Както и справедливото контролирано управление и разходване на обществени средства за общо благо.

Реализацията на подобна идея не е новост за много градове по света, но за София би било. Целта на едно подобно дружество ще е да се изградят нови и модерни лифтови съоръжения, а ако се налага, и да изкупи старите от собственика им при нежелание да бъдат развивани. Трябва да бъде осигурен цялостен баланс при достигането до планината, в който е необходимо да бъде интегриран и градския транспорт в осигуряване на мобилност към планината като деликатна част от тази сложна верига.

За нас от Философия за София това ще бъде тема с продължение, а като начало предстои да внесем предложение до СОС, в което да бъде разгледана темата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 16
1 Мартин 16:19, 04 окт 21

По-добре с Йорданка Фандъкова отколкото с политическите пионки на олигарсите Васил Божков и Иво Прокопиев, съответно - Мая Манолова и Борис Бонев!

2 beautygocams 01:39, 13 ное 21

В нынешний период начать заниматься маструбацией по всякий место затем получить удовольствие в период, когда человеку этого захочется совсем не является препятствием. В случае часто Вы в одиночестве и в возле него только лишь табло ноутбука – с благодаря указанному веб-сайта порно чат онлайн наша команда обещаем создаст Вам фонтан горячих настроение также отклика ото прекрасных девченок, которые готовы вместе с Вами утешиться. На нашем сайте онлайн порнухи читатель можете поиграть с возможные типы контакта, стартуя из обычного залипания онлайн фрагмента из устройства-видеокамеры затем финишируя личным общением с приглянувшейся девушкой. К Вашему комфорту пользователь сможет оформить свободную регистрацию к тому же включить индивидуальную аккаунт, где можно использовать набирать цифровой баланс потом применять монеты под возможностей VIP абонента по указанному веб-сайте. Переходите на категориям, подбирайте трансляцию затем лично заведуйте процессом порно через чат либо вебку из самыми секси девушками страны.

3 dosuchkiru 18:40, 17 ное 21

снять шлюху в иркутск

4 myindi38ru 06:03, 18 ное 21

путаны иркутска

5 isex38ru 14:51, 18 ное 21

досуг иркутск

6 love38ru 22:58, 18 ное 21

знакомства иркутск

7 JosephLof 15:05, 22 ное 21

Правильное еще безопасное выдерживание различного вещества – гарантия свежего изделия и следствия совершенно на всякой целях, обязательно коли такое относиться своеобразного жидкости у виде нефти либо топлива. Завод-изготовитель Спецнефтемаш – сегодня вымеренный годами плюс пользовтелями https://snmash.ru/ исполнитель именно по разработке и реализации цистерн для всяческого материала.
Научное объединение действует как публичным промышленным- исполнителем емкостных оборудования, а ко всему трубопроводной арматуры с уникальной созданием на Ваш деятельность, завод действуем на территории РФ плюс городах ближних стран. Утвердить покупку или просмотреть прейскурант сделанных емкостей можно благодаря наш веб-сайту https://snmash.ru/production/opory-truboprovodov/skol-zyashchaya-opora-dlya-trub-v-ppu-gost-30732-2006.html, по ссылке пользователи отыщет отзывы на многих вопросов о данного завода, также имеете возможность просмотреть перечень услуг также макет производимой проекта. Профессионалы с компетенстностью отреагируют абсолютно на главные проблемные задачи, любым лучшим под потребителя месседжером, обеспечивая качественное договоренность лишь по очень демократичным расценкам официальной товара в г Москва. Пишите основную письмо не откладывая в данный момент затем сотрудники мгновенно наберут с Вам!

8 CharlesWah 01:56, 27 ное 21

Секс-сообщество у интернет трансляции – собственно для некоторых персон хороший способ освободить накопленный стресс, такой вариант кого-то случай освежиться также создать положительные эмоции, собственно в всяком варианте указанный ресурс порно чат смотреть предназначен для такого, что ублажать клиента. Вебкам чат вместе с симпатичными девушками моментально стимулирует также предоставляет реальность осуществить персональные вполне негласные желания и откровенно заняться веб порно через онлайн формате. С помощью онлайн источника клиенты индивиудально сможете подобрать понравившийся стиль удовольствия: просмотр за девочек с помощью онлайн трансляцию, переписка с помощью секс чат либо вебку с обозначением того, что партнерша сможет организовать, онлайн секс также иные способы сексуального соединения.
Через нашем сайте абонент может запросто обозначить модель на личному предпочтение по телосложению, размеру сисек, таза также длинна шевелюры плюс иные предпочтения, какие бегло доведет пользователя к удовольствию. Заходите через ссылке и определяйте свою настоящую-женщину!

9 livepornosexchat 16:02, 28 ное 21

Физиологический угождение в наше время все таки имеет значение для каждого, как также здоровый продовольствие, от этого онлайн сайт, которые содействуют Вам отдохнуть и практиковать любовными утехами устанавливают главный чарт в просторах системе. Данный Порно сообщество видеочат пары эротические презентует клиентам открытый доступ до супер сексуальным девушкам со всему стран – ищите красотку в Ваш стилю и пользуйтесь сексуальными фантазиями через прямую картинкой у приватном или групповом чате совсем без регистрации. В вебкам чате Вы полностью имеете возможность воспринимать самого себя повелителем условий, ведь новая партнерша сумеет радовать только лично Вас плюс покоряться скрытым запросам.
Наш сайт под хорошего оргазма предоставляет постоянным клиентам обеспечить лучшие рекомендации: общение вместе с партнершей с помощью видеочата, сексуальное-представления, бонусы после регистрации, те что пользователь сумеют употреблять под ВИП возможностей, удобный поиск также иные дополнения, которые покажут Вам скопление жарких страсти также настроение.

10 localnumbers 04:34, 30 ное 21

how can i get uk number

11 KinogoBlue 06:05, 04 дек 21

Часто мучаетесь с задаче, то что же посмотреть интригующее у ближайшее досуг? На нашем ресурсе свободного и разного кинолент на Киного Видоизмененный углерод (2018) смотреть онлайн бесплатно Вы могут легко просмотреть великолепный тип фильма распространенного стиля с содействия функционала перехода, фильтров или же окна поиска. Сайт все это продумали вместо зрителей и разработали просмотр сериалов более доступнее, на первой вкладке зрители сумеют увидеть недавно новые кино, зарубежные многосерийное кино и предельно высокие фильмы, в случае в период если желаете оценить краткую нарезку мировых кинокартин данного года, сейчас же передвигайтесь на раздел «В скором времени у большом экране» и обозревайте самые ближайшие кинофильмы в сеансах кино.
Краткое описание темы, указанный показатель от пользователей и любое рассуждения содейтвуют польователю подобрать кино, который понравится не для Вас, однако также всем близким. Переходите затем найдите качественные кинокартину прямо в данный момент!

12 greenpescom 07:32, 26 дек 21

Большое число людей желают делать позитивные рекомендации в образе увеличение счета, потому известный букмекер Мальбет никогда не стоит у сторонке затем предлагает для совершенно новых участников уникальное стимул в образе денег в числе десяти тысяч четыреста купюр виртуальных денег во время вписания промокода. Просмотреть рабочий код очень свободно через указанному интернет-страничке промокоды на мелбет, тот что поэтапно преподносит алгоритм изъятия плюс активации рабочего числа текущего года, какой предоставляет возможность гарантированно получить деньги у виде 10400 руб во время регистрации, которые Вы можете потратить в ставку на футбол или другой спорт из высоким составляющим доходом. Именно на нашем ресурсе абоненты сумеют увидеть промокоды для извлечения вознагражения именно на виртуальному казино в игровые автоматы Мальбет либо под прогнозы на спорт. Действующий шифр работает собственно к завершению этого года, Вы сумеют использовать код персонально либо делиться из друзьями также прятелями, которые тоже смогут использовать его при регистрации.

13 Archielycle 14:27, 05 яну 22

https://r-gadget.com/izmelchiteli-sadovye-specifika-i-osobennosti/

14 spbdosukru 03:36, 11 яну 22

проститутки удельная

15 boreygroop 02:06, 13 яну 22

промокод на бонус 1xbet

16 24livesexchat 13:36, 30 яну 22

erotic video chat

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама