Учени, открили рецептори за температура и допир, с Нобелова награда по медицина

13:31, 04 окт 21 / Любопитно 25 1746 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян спечелиха Нобеловата награда за медицина през 2021 г. за техните изследвания на рецептори за температура и допир, съобщи в понеделник стокхолмският Нобелов комитет.

Техните революционни открития „ни позволиха да разберем как топлината, студът и механичната сила могат да инициират нервните импулси, които пък ни позволяват да възприемаме и да се адаптираме към света около нас“. „Тези знания се използват за разработване на лечения за широк спектър от болестни състояния, включително при хронична болка“, посочват от Нобеловия комитет по награждаването, цитирани от Ройтерс и БНР.

Нобеловата награда за медицина се връчва вече за 111 път. Нейни лауреати до 2020 г. са станали 222-ма души, от които само 12 са жени.

Наградите за постижения в науката, литературата и мира са създадени и финансирани от фонда на шведския изобретател на динамита и бизнесмена Алфред Нобел. Те се присъждат от 1901 г., като наградата за икономика е връчена за първи път през 1969 г. Нобеловите награди се присъждат от Кралската шведска академия на науките и са на стойност 10 милиона шведски крони (1,15 милиона долара).

На 5 ноември Нобеловият комитет ще обяви имената на наградените по физика, на 6 октомври – по химия, а на 7 октомври – по литература. В последния ден от т.нар. Нобелова седмица ще бъде обявено името на носителя на Наградата за мир.

Връчването на наградите и тази година няма да стане на обща тържествена церемония в Стокхолм, а поотделно, в държавите, в които живеят лауреатите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама