Учени създадоха нечупливо стъкло

19:15, 05 окт 21 / Любопитно 25 1663 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Стъклото е един от най-полезните материали в съвременния свят, но вероятността да се напука или счупи е основен недостатък.

Учени от канадския университета „Макгил“ са разработили нов тип стъкло, вдъхновено от черупката на мекотелите, което е по-устойчиво и здраво, като същевременно запазва добра прозрачност, пише сп. „Сайънс“

Вътрешният слой на черупката всъщност крие тайната на нейната здравина. Известна като седеф, микроскопичната структура на материала напомня за тухлена зидария и не само подобрява здравината, но и предотвратява разпространението на пукнатини.

Край на пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС

За целите на настоящото изследване специалистите са наподобили структурата на седефа, който придава изключителна здравина на черупките на мекотелите. Крайният резултат е материал е много по-здрав от обикновеното стъкло материал, който в същото време запазва прозрачността си, предава БТА.

Полученият материал може да се използва за по-здрави екрани за смартфони и други устройства. Следващата цел на специалистите е да проучат начините за промяна на цвета, проводимостта и други свойства на стъклото.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама