Моделирането на климата извоюва нобеловата награда

13:36, 05 окт 21 / Любопитно 25 1633 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учените Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи са носителите на Нобелова награда за физика за 2021 г., обяви Шведската академия на науките в Стокхолм. Те са отличени за „революционния си принос за разбирането на сложни физически системи“, се казва в официалното съобщение. 

Манабе и Хаселман са помогнали на човечеството да започне да разбира такива сложни системи като атмосферата и океаните, да се изработят методи за моделирането им, което води към възможността да прогнозираме какво се случва с тях при определени промени. Това е и една от важните крачки към създаване на стабилна научна основа за прогнозиране на глобалната промяна на климата и ролята на човешката дейност за този процес.

Учени, открили рецептори за температура и допир, с Нобелова награда по медицина

Паризи пък е отличен за това как се отнасят хаотични състояния и флуктуации във физическите системи - от атомно до планетарно ниво. Това няма пряко отношение към моделирането на климатичните промени, но също е принос към разбирането им - например, какви са последиците, ако се добави повече енергия към сложна атмосферата, както обясни самият проф. Паризи.

Манабе работи в Принстънския университет в САЩ, а Хаселман - в Института за метеорология в Института „Макс Планк“ в Германия. Паризи е изследовател в римския университет „Сапиенца“.

От Шведската академия обясниха на пресконференцията, че на практика това може да изглежда като две нобелови награди за различни части от физиката, но в действителност отличават постижения, която имат общо помежду си. Така искаме да подчертаем още веднъж, че моделирането на климата е солидно основано на научни доказателства. Посланието ни е, че то потвърждава основен принцип във физиката - ако искаш да разбереш оформянето на определено явление, трябва да сглобиш множество формиращи го елементи, както и да си наясно с процесите, флуктуациите и промените в него, допълниха от Нобеловия комитет, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама