Русия изпрати първите артисти в Космоса

16:40, 05 окт 21 / Любопитно 25 2126 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия изстреля космическа ракета с първите актьори-космонавти. „Союз-2.1а“ излетя от стартова площадка 31 на космодрума Байконур в 11.55 часа българско време. Към 15.12 часа корабът се доближи до Международната космическа станция (МКС), но тогава отказа системата за автоматично скачване и космонавтът Антон Шкаплеров премина към ръчен режим. 10 минути след планирането време „Союз МС-19“ се скачи с МКС.

НАСА: Няма да има кацане на Луната през 2024 г.

Шкаплеров трябва да достави до МКС актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко. В станцията ще бъдат заснети части от космическата драма с работно заглавие „Вызов“/„Предизвикателство“ - съвместен проект на Роскосмос, телевизионния Първи канал и студио „Йелоу, блек енд уайт“. Копродуцент на филма е лично шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин. С подготовката на прожекцията плътно се е ангажирал директорът на руската държавна телевизия Константин Ернст. Основен сценарист е Бакур Бакурадзе, с който Шкаплеров работи по филма „Салют 7“.

Пересилд ще играе кардиохирург, спешно пратен до МКС, за да спасява живота на космонавт. Освен тя и Шипенко, целият наличен състав на МКС ще има роли в лентата. Снимките на „Предизвикателство“ ще започнат веднага след отделянето на „Союз МС-19“.

На 17 октомври се очаква Шипенко и Пересилд да се върнат на Земята на космическия кораб „Союз МС-18“ заедно с космонавта Олег Новицки. 12-дневният престой на актьорите в Космоса ще струва 2 милиарда рубли (46 млн. лв.), пише „Сега“.

Юлия Пересилд е 36-годишна звезда на съвременното руско кино. Завършила е ГИТИС, а след това е играла в Театъра на нацията. Снимала е в „Край“, „Битката за Севастопол“, „В мъглата“, „Угрюм-река“, „Зулейха отваря очи“.

Клим Шипенко е на 37 години, завършил е Калифорнийския университет. Той се изявява като актьор, режисьор, драматург. Бил е режисьор на руския „Салют 7“. 

Командирът на полета Шкаплеров е космически ветеран. Той има три експедиции до МКС и 533 дни престой в орбита.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама