ГЕРБ спаси Фандъкова от изслушване за Ивайло Иванов

12:30, 07 окт 21 / София 25 2984 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След бурните обществени реакции заради назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов в Столичния инспекторат, темата се премести и в Столичния общински съвет.

Независимият общински съветник от Спаси София Борис Бонев поиска кметът на София да аргументира пред СОС решението си за неговото назначение. „Кметът Фандъкова дължи отговори пред софиянци и общинските съветници защо назначи човек с толкова спорно минало за шеф на тази изключително важна общинска длъжност“, изтъкна той. „Без конкурс, без какъвто и да е план за реформи на тази завладяна институция, без никаква аргументация пред софиянци за плановете и причините. Смятам поведението на кмета за недопустимо и точно затова поисках тя да дойде и да защити решението си пред общинските съветници“, добави Бонев, цитиран от гражданската организация. 

В крайна сметка общинските съветници на ГЕРБ в СОС гласуваха против направеното предложение и така на практика парираха опита за изслушване кмета на София Йорданка Фандъкова на течащата в момента извънредна сесия. Самата тя също не е изявила желание да се включи в заседанието на общинския съвет и да отговори на въпросите на опозицията.

От ГЕРБ се аргументираха с това, че предложението на Борис Бонев не е според правилника на СОС. „Очевидно не знаете какъв е правилникът и какви са процедурите. Става въпрос за назначение, което прави кметът на София в структура, която е подчинена директно на кмета. Вие давате тук една картина, която е свързана вероятно с ваши виждания какво трябва да се направи. Имаме правилник, който постановява какво трябва да се направи и какви въпроси се разглеждат в общинския съвет. Кметът на един град бива избиран със своята програма и има отговорност пред хората, които са го подкрепили да изпълнява своите ангажименти“, каза шефът на групата на ГЕРБ-СДС Малина Едрева, цитирана от „Сега“.

Очевидно е, че за управляващите от ГЕРБ демокрацията, отчетността пред гражданите и аргументите просто не съществуват. Те управляват авторитарно без даже да чувстват нужда да аргументират решенията си. Г-жа Фандъкова за пореден път се скри!“, отбеляза Бонев.

Припомняме, че преди дни Йорданка Фандъкова назначи със своя заповед уволнения от служебното правителство заради насилието над протестиращи Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат. Столична община обаче не изпрати официално съобщение до медиите и за това се разбра първо от общинския съветник от опозицията Симеон Ставрев. Кметът на София не даде и никакви публични обяснения или аргументи за решението си, което предизвика лавина от негативни реакции. 

От „Спаси София“ твърдят, че това назначение затвърждава впечатлението, че „София няма кмет, а кукла на конци, която няма дума при взимането на важните за града решения. „Ако кметът имаше аргументи или план за действие, не разбирам защо избяга от аргументиран дебат. Големият въпрос е колко независима е Йорданка Фандъкова, защото само преди седмица Бойко Борисов буквално ѝ назначи нов председател на Столичния общински съвет. Очевидно е окопаването на ГЕРБ в София с назначаването на хора, свързани с вълци и орлета, чиято цел е продължаване на схемите и кражбите“, подчерта общинският съветник от „Спаси София“. 

Бойко Борисов ли назначи Ивайло Иванов?

Той напомни, че Столичният инспекторат отговаря за редица ключови дейности като контрол по сметопочистването и миенето на улиците, за които ежегодно София харчи над 200 млн. лв. „Инспекторатът отговаря и за контрол върху замърсяването на въздуха, заграбването на общинските площи и нарушенията на строителните фирми. Десетки ключови дейности, в които потъват стотици милиони, са дадени на близки до ГЕРБ фирми, а липсата на контрол ги превръща в касички за управляващите. Съмнението ми е, че назначението е направено, за да може Инспекторатът да продължи да си затваря очите, корупцията да ескалира, а хаосът в София да се задълбочава“, категоричен е Бонев.

Иванов в Столичния инспекторат е като Пеевски в ДАНС

От „Демократична България“ също излязоха със своя декларация, в която посочват, че Ивайло Иванов ще отговаря за контрола на редица дейности, които през годината са се превърнали „в корупционни касички на ГЕРБ“. Те дори определиха действията на Йорданка Фандъкова като „безочие, което граничи с назначаването на Делян Пеевски като председател на ДАНС“. Според тях заповедта за назначението му трябва да бъде отменена незабавно, а самата Йорданка Фандъкова да подаде оставка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама