И мъжете страдат от рак на гърдата

19:00, 18 окт 21 / Любопитно 25 1752 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Рак на гърдата - диагнозата на баба Пат - бивша учителка по танци в британското градче Порчуол, може би не е толкова необичайна, тъй като е най-често срещаният рак сред жените във Великобритания.

Но за някои все още звучи „смайващо”, че и съпругът на Пат - Марк също се е разболял от него. Той е един от 370-те мъже сред почти 56 000 души, диагностицирани с рак на гърдата във Великобритания всяка година.

„Много мъже не знаят, че могат да получат рак на гърдата“, казва 79-годишният Марк. „Не бях чувал за това, преди да го получа“, казва дядото от южен Уелс, който също като съпругата си иска да повиши осведомеността сред сънародниците си за коварната болест.

Диета при лечение от рак

Той призова мъжете да изоставят „срама“ и да преглеждат гърдите си за възможни аномалии.

Повечето смятат, че това е рак, от който само жените могат да се разболеят и това може би се дължи на факта, че голяма част от кампаниите за повишаване на осведомеността, свързана с този вид рак са насочени към жените – говоря за розовите кампании“, казва бившият военен, цитиран от БГНЕС.

Но мъжете трябва да знаят, че могат да се разболеят и също да умрат от него. Болестта при нас, както и при жените трябва да се диагностицира рано”, каза Мат.

Съпругата му Пат е диагностицирана с рак на гърдата преди 40 години, когато двете им деца са били малки. Поставена ѝ е навременна диагноза и след операция успява да се възстанови напълно. Благодарение на опита си успява да помогне на Марк да премине през собственото му изпитание преди четири години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама