Роботи ще се грижат за възрастни хора в САЩ

18:35, 18 окт 21 / Любопитно 25 2025 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Първите роботи, които ще помагат за грижите на хора в домовете за възрастни, са вече факт. Те са създадени от професор и нейните студенти от Университета в Минесота.

Мъск създава робот хуманоид за „скучни“ задачи

Роботите са проектирани така, че да поддържат емоционалното и физическо състояние на възрастните хора. Машините могат да казват шеги, да извикат лекаря или да спортуват с човекЗасега са изработени 16 от тях, като те ще започнат да изпълняват функциите си от догодина, пише bTV.

Робот стана депутат за един ден в хърватския парламент

За създаването на такива роботи се говори още от 2014 г. Причината за това е, че грижата за възрастни и самотни хора е доста специфична професия, която изисква специален подход към всеки конкретен човек и отделяне на много време. Същевременно специалистите не са достатъчно и няма как до всеки възрастен да има и гледач по всяко време на денонощието. Именно затова според някои компании е жизненоважно роботите да се наложат в домовете за възрасни хора, защото населението на света застарява и скоро няма да има кой да се грижи за всички стари хора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама