„Политкаст“ еп. 15: За войната на Ердоган с Ататюрк

11:00, 26 окт 21 / Политкаст 25 2123 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Чудили ли сте се някога, как е възможно в съвременна Турция, където над 80 години властва доктрината и наследството на Кемализма, или иначе казано светският, прогресивен и насочен към Европа обществено-политически курс, да се появи фигура като Реджеп Тайип Ердоган, който из основи да промени посоката на развитие и да наложи управленска философия съчетана с ислямския фундаментализъм?

Краткият отговор на този въпрос е, че когато твърде дълго репресираш дадена широко представена обществена група идва моментът за нейния дългоочакван реванш, просто такива са законите на физиката – всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Дългият и изчерпателен отговор на въпроса, допълнен с анализ на турското общество и държава, ще намерите в книгата „Erdogan rising: A warning to Europe“. Автор е Хана Лусинда Смит, която прекарва 8 години в Турция, където отблизо следи действията, думите и промените в характера на турския лидер, преди да попадне в групата на изгонените от режима чуждестранни журналисти поради критичния си поглед към авторитарните тенденции в страната.

Ако и вие, както повечето наблюдатели, сте подценявали Реджеп Ердоган и сте гледали на него като на обикновен ислямски фундаменталист с диктаторски амбиции, книгата ще ви убеди, че това е най-плоското възможно размишление за турския лидер.

От четивото разбираме, че фигурата на Ердоган е в пъти по-комплексна, а едно от многото доказателства е как в началото на управлението си зад себе си обединява либерали, консерватори, патриоти, кемалисти, проевропейски, светски настроени политици и граждани и други. Да събереш представители на толкова диаметрално различни групи зад себе се изискват не просто политически качества, но и специфична харизма, дълбоки послания и родолюбив дух.

Книгата ни подсеща, че възходът на образа на Ердоган, както на почти всички големи лидери, е плод не просто на качествата му, но на един изключително подготвен и компетентен екип около него, който перфектно познава както правилата на политическия ПР и маркетинг, така и тънкостите на народопсихологията.

Управлението на Ердоган е низ от събития, поврати, преврати, предателства, мега скандали, войни, междуетническо напрежение, както и невероятен икономически възход, който продължава до ден днешен да бъде основа на подкрепата за Ердоган. Книгата проследява стъпка по стъпка този дълъг път, както и кариерата на турския президент – от най-ниските нива на политическата битка на местно ниво и тънките сметки, през кметуването му, времето прекарано в затвора, и така до овладяването и узурпирането на цялата власт.

Независимо дали го харесвате или не, Ердоган е един от политическите мастодонти на съвремието и един от най-големите майстори на политическата игра, неслучайно от едни изтекли записи разбрахме, че е кумир на бившия премиер Бойко Борисов...

Цялото представяне на книгата чуйте във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама