Финландия е страната с най-щастливи жители

18:35, 26 окт 21 / Любопитно 25 2062 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Финландия е класифицирана като страната с най-щастливи жители (за трета поредна година). Това показва ново международно проучване на „Галъп“, озаглавено „Световен доклад за щастието“ (World Happiness Report) – 2018-2020 г. сред 104 страни.

С резултат от 7889 точки, за трета поредна година Финландия отново задава тон за други нации, когато става дума за фактори като социална подкрепа, продължителност на живота, свобода, възприятие за корупция и антиутопия.

Втора е Исландия - популярна туристическа дестинация през последните години с жители, които се радват на качество на живот (издигайки се от четвърто място през 2020 г.).

Трета е Дания, която пада от второто място, но остава постоянна в присъствието си в топ 5 на най-щастливите страни в света в продължение на много години, пише БГНЕС.

Швейцария е четвърта със стабилен, висок БВП, който предлага на своите жители финансова сигурност. Петорката затваря Нидерландия, привличаща впечатляващ брой посетители всяка година, дом на много щастливи местни жители. 

Къде сме ние?

България е на 88-мо място, като слиза надолу в класацията в сравнение с миналогодишния доклад, когато е на 56-то място с 5598 точки.

Страната ни (с 5266 точки) е пред Албания (5117) и Северна Македония (5101), които са съответно на 93-то и 94-то място, а Турция заема незавидното последно 104-то място (4948). Сред останалите страни от балканския регион Гърция е на 68-мо, Сърбия – на 48-мо, Косово – на 33-то, Словения – на 29-то и др.

Хората, които закусват редовно, са по-щастливи и успели

Докладът е базиран на достъп до качествено здравеопазване, дълголетие, финансова стабилност, свобода, социални връзки. Критерият, по който се оценява нивото на щастие на една нация е, както е наречен в доклада, „средната национална оценка на живота“.

В допълнение към вземането под внимание на обичайните данни, тази година екипът изследва ефектите от СOVID-19 върху качеството на живот на хората, като взема предвид всичко - от психичното здраве и социалното взаимодействие до безопасността на работното място и реакцията на правителството на пандемията.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама