Как да съхраняваме правилно кафето?

18:35, 29 окт 21 / Любопитно 25 1846 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кафето е практически най-популярната напитка в света. Неговите полезни свойства и вкус се оценяват от огромното мнозинство от хората. Според Британската асоциация за кафе всеки ден в света се консумират повече от два милиарда чаши кафе.

Ако предпочитате да приготвяте кафето си у дома, може би се чудите как да съхранявате правилно покупката си. Ако се спазват правилата, както кафето на зърна, така и смляното кафе могат да се съхраняват дълго време в домашни условия.

Тъй като кафето, което купувате за домашно варене, е сухо, малко вероятно е то да мухляса. Конкретният срок на годност обаче зависи от това как се приготвя напитката.

Кога е най-добре да се пие кафе?

Като правило кафеените зърна издържат по-дълго от мляното кафе. Мястото, където се съхранява кафето, също играе важна роля за удължаване на срока му на годност и вкусовите му качества. Независимо дали става дума за кухненски шкаф, килер, хладилник или фризер, има основни препоръки, които трябва да се спазват.

Ако продуктът не се съхранява в херметически затворен контейнер, вкусът и ароматът му могат да бъдат значително отслабени. Студените температури в хладилника или фризера могат да повлияят на вкуса на мляното кафе, въпреки, че ще го запазят по-дълго. В зависимост от избрания от вас метод, срокът на годност на цели печени зърна може да варира от няколко седмици до няколко месеца или дори година.

Съхранявайте кафето в плътно затворени контейнери при стайна температура, далеч от топлина, влага и пряка слънчева светлина. Според уебсайта на Healthline отворените опаковки смляно кафе трябва да се съхраняват в херметичен контейнер при стайна температура.

Ако живеете във влажна среда и не искате да рискувате качеството на вашето смляно кафе, можете да го съхранявате в хладилник. Това ще запази кафето ви свежо в продължение на две седмици, пише БГНЕС.

Разтворимото кафе е смляно кафе с по-дълъг срок на годност. Смята се, че отворените кутии с разтворимо кафе могат да се съхраняват с години, така че проверете опаковката и следвайте препоръките на производителя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама