Идеята за портрета на Кристо в София е открадната?

10:00, 30 окт 21 / София 25 2668 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Графити портрет на Христо Явашев – Кристо ще има върху фасадата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. От Столична община се похвалиха с произведението още преди да е завършено. По него е започнал работа известният графити артист Станислав Трифонов – Насимо. Той е автор на най-широко разпознаваемите графити в столицата. Насимо е един от първите „улични художници“ в България, а негови работи могат да се видят не само у нас, а и по целия свят. Станислав Трифонов е първият графити артист в България с изложба в Националната галерия „Квадрат 500“.

Столична община реализира проект „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“ в партньорство със Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Френски институт в България, Гьоте институт, Фондация „Изкуство – дела и документи“, Фондация „Мусиз“, Фестивал „Master of Art“ и Студио за професионален съвременен стенопис Fine Art Factory. Инициативите с подкрепата на общината съвпаднаха по време с опаковането на Триумфалната арка в Париж.

Добре, че Кристо не опакова „Ал. Невски“

Портретът на Кристо е част от този проект. Според столичната управа „творбата ще има за цел да комуникира директно с всички поколения и националности, правейки асоциации с изкуството на Христо Явашев и висшите човешки ценности“. Въпреки че ще има мемориална мисия, Насимо се е заел да я създаде по такъв начин, че да не внася тъга и носталгия, а напротив – да чертае светла и оптимистична картина на бъдещето, така както за него винаги го е правило и изкуството на Кристо, пишат още на сайта на Столична община.

Започването на работата по графити образа на Христо Явашев бе широко отразено в медиите. В „картинката“ обаче се появи тъмен нюанс. Артистът Дидо Пешев твърди, че идеята за фасада с образа на Кристо всъщност е негова. Столична община обаче я възлагат на друг, на Насимо.

Градските арт хора на София най-вероятно го познават като Дидо от „Bare Hands Society”. Дидо Пешев е първият български илюстратор, правил плакат за концерт на Metallica. Освен това е работил за световноизвестни музиканти като Мерлин Менсън, Linkin park, The Melvins и Napalm Death. Произведенията му са рисувани ръка и след това напечатани с традиционна ситопечатна техника. Те са оценени високо заради сложността и спецификата на изработката.

Ситуация, приличаща на кражба?

В публикация в страницата на „Bare Hands Society” във Facebook Дидо Пешев представя своята гледна точка. „Първоначалната идея беше моя, но в последствие Столична община възложи проекта за изпълнение на друг артист. По тази причина съм длъжен да разкажа предисторията за нея, защото хора, заемащи високи позиции в столичната културна администрация се отнасят повърхностно и пренебрежително както към работата си, така и към развитието на градската културна среда, а претенциите последните години сякаш говорят друго. Пиша го с наивната надежда този сценарий да не се случва отново”, започва разказа си той.

Историята започва на 29 юни 2020 г. с визуализацията по-горе, намираща се на ул. „Ген. Гурко” 38. Приятел на Пешев показва идейния проект на председателя на комисията по култура в Столична община Малина Едрева. „Тя ме потърси и ме увери в пълното съдействие за осъществяването на проекта, като преди това от мен е нужно да следвам всички задължителни процедури за внасянето на един такъв проект за разглеждане от съответните институции. Предложи изрисуването на калкана да се случи септември 2021 г., като част от инициативите по повод опаковането на Триумфалната арка в Париж, а аз се съгласих с това”.

На 3 август тази година от телефонен разговор с директора на Дирекция „Култура“ Биляна Генова, Пешев разбира, че идеята за моя проект ще се осъществи на същия този калкан, но от друг артист с неговото творческо виждане”. Целта на разговора беше предложение моята идея да бъде изобразена на някоя от столичните обществени сгради, включително СМГ”, обяснява артистът.

Малко по-късно същия ден получавам обаждане от г-жа Едрева, която ми обяснява, че не знае какво се е случило и ме съветва аз (АЗ?) да разговарям с другия артист и с неговия мениджър”, за да разрешим казуса. Ако това не се случи, неговия проект ще бъде преместен, а аз да продължа процедури по кандидатстване за моя проект, който ще бъде втори съществуващ. След кратък разговор с артиста, с когото сме работили, познаваме се и сме в добри отношения, бях препратен към неговия мениджър”. В разговора си с него аз директно попитах дали им е казано за моята идея. Той потвърди, че е видял визуализация, но според него била свалена от интернет. След като заявих, че няма да допусна този проект да се осъществи на ул. Ген. Гурко” 38, техният бе преместен на фасадата на СМГ”, разказва Пешев.

Следващите няколко дни по думите му се е осъществила среща с главния архитект на София Здравко Здравков, подготвя се проект по официалния ред, който се входира в Столична община и НАГ. През това време става ясно, че финансиране от страна на общината няма да има. Тогава взех решение да самофинансирам проекта”.

Проектът е разгледан от ЕХС (Експертно-художествен съвет) и отхвърлен с мотив: „доколкото Столична община вече е разгледала и одобрила редица събития/проекти, посветени на живота и творчеството на Кристо, не е необходимо да бъдат включени още допълнителни инициативи, в т.ч. и проекта за изрисуване на калкан на ул. Ген. Гурко” 38”. След намесата на кмета Мирослав Боршош проектът все пак е одобрен на следващо заседание.

За мен неглижирането на комуникацията доведе до ситуация, приличаща на кражба и присвояване на идея, а най-абсурден остава фактът, че Столична община ме потърси, изрази интерес и желание да съдейства в осъществяването на моята идея, но изведнъж тя бе пренасочена към друг човек. Аз и моя екип продължаваме да работим по първоначалния проект за фасадата на ул. Ген. Гурко” 38 и пожелаваме успех на всички замесени”, пише накрая Дидо Пешев.

Визия, но не ангажимент?

Самата Малина Едрева коментира под публикацията следното: „Като човек, подкрепящ гражданските инициативи ще допълня - да, инициативата достигна до мен от Вас, приех я искрено и направих нужното за да бъде реализирана. Първоначалният проект включваше визия, но не и ангажимент за реализация. Когато стана ясно, че такъв е наличен Вие ме уверихте, че имате и осигурено финансиране. И да, намесата в градска среда изисква преминаване през процедури, за които получихте пълно съдействие“.

Няма официална позиция на Столична община по казуса. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама