Предопределят ли ни гените?

20:05, 01 ное 21 / Любопитно 25 1689 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кои са генетичните фактори, които ни предопределят? Колко важно е храненето и по какъв начин се отразява върху нашия геном? На тези въпроси отговаря доц. Милена Георгиева, генетик и молекулярен биолог от Института по молекулярна биология към БАН.

„От една страна гените предопределят в много голяма степен какви ще бъдем, но също в много голяма степен определящо значение има и околната среда. Тези фактори на околната среда, които повлияват тази генетика, като химически модификации и грим върху молекулата на ДНК са водещи за това дали ще бъдем просветители, дали ще бъде будители, дали ще бъдем учени. Казват, че талантът е около 10%, останалото е упорита работа, може би още от вътреутробното развитие на един индивид“, обясни тя.

Разчитането на човешкия геном

През 2003 г. беше разчетен човешкият геном. И, ако преди това знаехме, че има молекулярна биология и тя изследваше молекулните механизми, знаехме, че има гени и че те са носители на наследствеността, но не познавахме тези гени, след разчитане на генома започна революция в сферата на генетиката и започнахме да се сравняваме взаимно като човешки индивиди.

„Започнахме сравнителни анализи между човешки и други видове. В резултат, на което установихме, че разликите са много малки и че имаме много малко на брой гени. Всичко това ме запали в много голяма степен“, коментира Георгиева пред БНР.

Генетиката е изключително важна за човечеството, особено в днешните пандемични времена, когато изведнъж обърнахме поглед към тази наука, защото разбрахме, че тя е фундаментът на всичко, което се случва в човешкото тяло.

Хранене и гени

Храната е много мощен епигенетичен модулатор. Географски обособеното и сезонното хранене са ключови елементи от т.нар. сезонен подход при разработването на диети за всеки един от нас. Добре е да се храним с храната на нашите родители и прародители.

Всяко едно посягане към вреден навик отлага някакви химически модификации. Когато това посягане към вредния навик продължи или се превърне в нещо постоянно, шансът това да се заложи като постоянна химическа модификация върху определени гени в нашата наследственост, и ние да го предадем на нашите бъдещи деца, е тройно по-голям.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама