„Политкаст“ еп. 16: Русия щурмува Арктика

10:30, 02 ное 21 / Политкаст 25 1937 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

В кои региони на света според вас ще се водят битките за достъп и влияние през следващите десетилетия? На прима виста се сещаме за Близкия Изток, Централна и Източна Азия. В 14-тия епизод на „Политкаст“ Велина Чакърова ни препоръча да внимаваме и в Индопасифика, но загатна и за още един регион.

Много от по-далновидните анализатори вече от години внимателно гледат към ледовете на Арктика, където през следващите десетилетия предстои да се разиграе истинска борба за достъп до студените води на Арктическия океан. Един добър пътеводител в темата е книгата: „Арктика: Борба за ресурси сред топящи се северни ледове“, написана от Николай Скарлатов.

Топенето на ледовете се явява пагубно за едни, но за други разкрива нови възможности, необятни ресурси на стойност трилиони долари, нови и по-бързи търговски маршрути и уникална военна и геополитическа позиция. А където има ресурси и особено ужасно много нефт и газ, знаем, че обикновено става горещо. На база проучванията се смята, че в Арктика са около 13% от световните залежи на фосилни горива. Добивът им все още е скъп и труден, но растящите цени на енергията и топящия се лед правят експлоатирането им все по-изгодно и лесно.

Друг красноречив пример за геостратегическото значение на региона е потенциалът на търговските му маршрути. От година на година отдръпването на леда прави използването на северните морски коридори над Канада и Русия все по-възможно. Според прогнозите около 2050 г. т. нар. Северен морски път, който свързва Източна Азия и в частност Китай със Северозападна Европа ще може да бъде използван свободно в рамките на няколко месеца през годината. Този маршрут е почти двойно по-кратък от традиционния път през Суецкия канал и спестява около 13 дена на китайските търговски кораби. Можете да си представите какво означава това в търговско-икономическо отношение. Северният морски път не е химера, вече е бил тестван от китайски кораби и въпреки някои недостатъци, потенциалът му е реален.

Битката за Арктика реално погледнато вече се разиграва от години. Редица държави, сред които САЩ, Канада, Норвегия, Дания и Исландия са заявили своите правни и териториални претенции към арктическите води и ресурси. Никоя държава обаче не е толкова напред с материала и не щурмува Арктика така усилено, както ... Руската федерация.

Руснаците в момента се явяват пионерите в облагородяването и меко казано превземането и милитаризирането на региона, където вече активно изграждат военни бази, провеждат военни учения, научни експедиции и проучвания и дори забележете, заселват хора в по-южните части на Арктика, особено последното в даден момент ще изиграе ключова роля в претенциите на Русия за попечителство над северните води. Същевременно руснаците от годините преследват ясна стратегия за доминация в Арктика и се смята, че това е една от фикс идеите на Владимир Путин.

Цялото описание на книгата можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама