Косопадът - все по-чест страничен ефект от Covid-19

13:00, 07 ное 21 / Любопитно 25 1654 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През последните месеци все повече пациенти се оплакват от косопад. Оказва се, че това е изключително разпространен страничен ефект от преболедуването на коронавируса. Изтъняването или загуба на косата може да се прояви от един до два месеца след заболяването, казва дерматологът-трихолог Елена Климкина.

„Пациентите все повече се оплакват от изтъняване и загуба на коса по скалпа. Причината е, че по време на коронавирусната болест цялото тяло страда, както от самата инфекция, така и от токсичния ефект на лекарствата за нейното лечение. Не веднага, а 30- 60 дни след заболяването.Това се дължи на особеността на цикличното развитие на косата, което преминава през определени фази“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Здравата дълга коса иска грижа

По правило, според нея, алопецията не настъпва постепенно, а рязко, което предизвиква паника у пациентите. В този случай се препоръчва да се потърси помощта на специалист.

Няма категорична универсална схема както за преглед, така и за лечение. Всеки пациент трябва да бъде прегледан от лекар чрез трихоскопия, която позволява на лекаря да види проблема на микро ниво и да разбере мащаба на косопада. Правят се определени изследвания, които са необходими за пациента - може да бъде кръвна картина, вземане на проби от косми или кожни люспи. Обобщавайки всички резултати от прегледа, трихологът предписва коригираща и възстановяваща терапия, отбеляза Климкина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама