Земята е обхваната от сериозна магнитна буря

10:00, 04 ное 21 / Любопитно 25 1427 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Земята е обхваната от сериозна магнитна буря. Рано сутринта на 3 ноември е засечено изхвърляне на коронална маса от Слънцето, която вече е достигнала планетата ни.

Смущението на магнитното поле, което се очакваше за днес, „порасна“ до сериозна магнитна буря с К индекс 7 от 9-балната скала, съобщават от Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН.

На територията на България достигнатите стойности са по-ниски и до момента не превишават К=6. Очаква се пикът на бурята да е днес и в следващите два дни постепенно да затихне.

Полярните сияния ще се наблюдават и на по-ниски ширини (до около 50 градуса г.ш.). Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи.

С какво са опасни магнитните бури?

Геомагнитните бури оказват влияние върху редица човешки дейности. Те са опасни най-вече за хората, страдащи от сърдечни болести, а така също и от високо или ниско кръвно налягане.

Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите стават именно по време на т.нар. слънчеви бури.

Слънчевите изригвания често се съпровождат от главоболие, мигрени, учестено сърцебиене, безсъние, лошо самочувствие, понижен жизнен тонус и резки промени в кръвното налягане.

Учените обясняват факта с това, че при колебанията на магнитното поле се забавя кръвообращението и настъпва кислороден глад за тъканите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама