Родната кухня в четири сезона: Локумена изненада за рецепта с класически тиквеник, защо не?

10:30, 05 ное 21 / Любопитно 25 2061 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Няма как да не отделим малко време и да не споделим с вас една апетитна рецепта с любим на българите продукт, а именно тиквата! В този кулинарен материал оставяме на по-бавен котлон бурните дебати - дали тиквата е плод или зеленчук, и запрятаме ръкави, за да приготвим една класическа рецепта с тиква, но не каква да е, а с локумена изненада.

Придобила своята слава на супер храна още преди това да стане вървежно определение, тиквата съдържа в себе си редица ценни съставки. Като започнем от високото съдържание на аминокиселини и витамини, в това число каротин (провитамин А), отбележим добрите ѝ ползи при безсъние и стигнем до страхотния вкус, всъщност можем да затвърдим, че плодовият зеленчук е основен и задължителен продукт за редовна консумация

Но коя е постната рецепта, която успява да зарадва малки и големи около коледните празници, като в същото време е приятна за приготвяне? Няма да сбъркате с отговора на този въпрос, ако назовете рецепта за тиквеник. Няколко постлани кори за баница, ситно настъргана тиква и блазнещ душата захарен сироп, са напълно достатъчни, за да приготвите запомнящото се ястие, което да остави трайни и вкусни спомени у всички опитващи. А сега си представете към цялата тази неземна вкуснотия да добавите и малко локум, вкусно нали?

Вдъхновение за приготвянето на тиквеник с локум получихме от поредното видео в поредицата „Родната кухня в четири сезона” на Lidl България. В YouTube канала на ритейлъра водещите шеф готвачи -  Иван Манчев и Таньо Шишков продължават да представят нови и интересни рецепти, свързани с родния вкус и сезонната кулинария.

В този епизод шеф Шишков отново се отправя на кулинарно пътешествие, за да покаже на зрителите един нов прочит на рецептата за приготвяне на вкусен тиквеник. При посещение на майстор-сладкар в град София заедно приготвят апетитния десерт с пълнеж от тиква и локум. Във видеото двамата готвачи показват кулинарни тънкости и похвати, които превръщат готвенето на баницата с тиква в истинско удоволствие.

Защо трябва първо да се започне с приготвянето на сиропа и как една щипка сол е задължителна при рецептата с тиквеник, може да разберете като изгледате цялото видео или прочетете подробната рецепта на gotvi.lidl.bg.

В YouTube канала на Lidl поредицата „Родната кухня в четири сезона”, Иван Манчев и Таньо Шишков обикалят из страната в търсене на автентични български рецепти за всеки сезон. Пътувайки, те посещават различни майстори-готвачи и разказват за кулинарното богатство на България.

Още от видеопоредицата на Lidl „Вкус в четири сезона“:

Сезонен рататуй с кореноплодни зеленчуци и няколко подходящи напитки за този месец

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама