Как да съхраним зрението си при работа с компютър?

18:45, 07 ное 21 / Любопитно 25 2220 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пред екраните на компютъра прекарваме средно от 6 до 7 часа на ден и за да не развалим зрението си с този режим на работа, трябва да бъдем на разстояние 50-60 сантиметра от монитора, пише „РИА Новости“.

„Поставете екрана на компютъра право пред себе си. Горният край на екрана трябва да е на нивото на вашата зрителна линия. Разстоянието от очите ви до монитора трябва да бъде около 50-60 сантиметра. Ако работите върху лаптоп или таблет с диагонал на екрана 10-12 инча, тогава разстоянието може да бъде равно на разстоянието от лакътя до палеца, или средно 40-45 сантиметра“, обяснява Сергей Хомяков, офталмолог, доктор на науките.

Той отбеляза, че през последните години много внимание се обръща не на нивото на осветеност, което е стандартизирано, а на спектралния състав на светлината.

„Нашият орган на зрението е еволюирал в условията на естествения спектър на бялата светлина, който се образува след преминаването на слънчевата светлина през атмосферата. Съответно най-ергономичните източници на светлина са максимално близки до естествения спектър. Индексът на светлинната пулсация е не по-малко важен - трябва да изберете лампи с нулева пулсация - именно с този вид осветяване очите и зрителната система като цяло се уморяват най-малко“, добавя лекарят.

Той уточнява, че когато става дума за източници на изкуствена светлина, на тези критерии отговарят индукционните лампи, лампите с нажежаема жичка и някои съвременни LED лампи. Източникът на светлина при работа на компютъра трябва да бъде като фон, разсеян. Светлинният поток, излъчван от 60-ватова лампа с нажежаема жичка или нейния съвременен еквивалент, е напълно достатъчен. Това е около 600 лумена.

Когато четете и работите на компютър, най-важният фактор е фонът, от който човек чете. Оптималният фон на лист хартия трябва да е жълтеникав, да има контрастни черни букви. Днес огромното количество информация, включително текстова, хората получават посредством екраните на монитори, чийто цвят на фона може да се регулира. Например, вечер е по-добре да четете при „топла“ светлина, а пациентите с настъпили промени в лещата по време на четене ще се чувстват по-комфортно с по-студена светлина, която съдържа повече сини лъчи“, съветва Хомяков, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама