„Хора и улици“: Кой Гешов е живял в историческата къща?

10:00, 27 юли 22 / София 25 9096 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Представяте ли си какви хора са живели в периода след Освобождението ни, за да създадат от нищото цяла държава? Интелектуалци, държавници, хора с напредничаво мислене, с визия за бъдещето. Хора, които надмогват личното в името на общото. Строителите на съвременна България са именно онези богати родове от края на 19-и и първите десетилетия на 20-и век. Те са харчили парите си основно за образованието на децата си, за благотворителност в „ползу роду“, за православни църкви и т.н. Защото са осъзнавали, че това са ценните неща в човешкия живот, за които си струва да се похарчат спечелените пари.

Една от тези фамилии е родът Гешови. Четиримата братя Христо, Евстрати, Димитрий и Стефан се преместват от Карлово в София през 30-те години на 19-и век, носейки със себе си само килийното си образование, и до този момент никой от съгражданите им не ги е познавал. Само след двадесет години те създават търговска къща „Братя Гешови“, която за кратко се превръща в истинска финансова империя. Така единият брат заминава за Цариград, другият - за Пловдив, третият – за Виена, а четвъртият – в Манчестър, за да поддържат дейността на фирмата си, която се простира от Калкута до Лондон.

Къщата на Гешов в София няма да става 7-етажен хотел

И въпреки че и четиримата са били изключителни, още по-специално се оказва следващото поколение на рода Гешови. Той дава на България един министър-председател и двама кметове, носещи едно и също име – Иван Гешов.

Иван Евстратиев Гешов – синът на Естати Гешов, роден в Манчестър, е председател на БАН, основател на БЧК, десет пъти министър и премиер на България от 1911 до 1913 г. Братовчед му – Иван Стефанов Гешов, е кмет на Пловдив и един от най-видните български дипломати, като е бил посланик в Цариград, Виена, Санкт Петербург и др. Техен братовчед е и един от софийските кметове – Иван Димитриев Гешов, роден в Цариград, който завършва право в Париж, ба два пъти е избиран за народен представител и заема кметския стол в Столичната община от 1912 до  1914 г. По време на неговото кметуване България участва в две войни за национално обединение. Той е издал и разпореждания за опазване на София от епидемии.


Снимка: БГНЕС

Темата за рода Гешови се разгоря из общественото пространство през последните дни около съдбата на къщата, известна като Къщата на Гешов, на столичния бул. „Патриарх Евтимий“ №7, точно на гърба на кино „Одеон“. Любопитно е обаче, че историческите сведения не са единодушни за това кой от тримата Иван-Гешовци е живял във въпросния дом. Най-широко разпространено е твърдението, че къщата е построена от Иван Евстратиев Гешов и е обитавана от неговото семейство. Според публикация на вестник „Сега“ обаче това не отговаря на истината. Той действително притежава няколко масивни здания в центъра на столицата, които по изящество и вътрешно обзавеждане са съперничели на дворци. Едно от тях, на ул. „Сердика“ №4, дарява на БАН. Неговият дом обаче се е намирал на бул. „Цар Освободител“ №14-16. По време на англо-американските бомбардировки през 1944 г. той е тежко засегнат.

А къщата на бул. „Патриарх Евтимий“ е построена със средства на Иван Стефанов Гешов през 1905-1907 г. по проект на арх. Никола Лазаров. В нея се твърди, че е живял синът му Никола Гешов. За съжаление, няма данни за неговата биография и професионална кариера. Съвсем епизодично се споменава, че е бил дипломат.

Въпреки че „тая стара куртизанка историята“ е решила да скрие обитателите на красивата къща, нашата мисия днес е да я запазим за следващите поколения. И трябва да адмирираме решението на съда да спре идеята за построяване на 7-етажен хотел на нейно място.

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Когато изгоряха 40 000 тома книги

„Хора и улици“: Един паметник между „Осанна“ и „Разпни го“

„Хора и улици“: Къде са избрани първите Мис и Мистър България?

„Хора и улици“: Софиянци са големи шегобийци

„Хора и улици“: Каква е връзката на президенството със Сталин?

„Хора и улици“: Човешки кости са вградени в Министерския съвет

„Хора и улици“: Прабабата на моловете

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Ambinia 20:15, 16 мар 23

They only target bone and muscle tissue, sparing reproductive organs from harsh sides buy cialis canada pharmacy

2 outsisket 08:57, 14 фев 24

generic propecia no perscription For more on tumorigenesis, see Neoplastic Disease Part 1, September 2010

3 Abanciata 19:24, 29 фев 24

PMID 32104208 Free PMC article prix levitra france

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама