Храната влияе върху психиката на децата

19:15, 12 ное 21 / Любопитно 25 1750 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Менталното здраве на детето е силно свързано с вида храна, която приема ежедневно. Това сочи проучване, което изследва важната роля на здравословното хранене в първите години от живота.

Психичното здраве на по-големите деца се подобрява особено чрез добра закуска и обяд, както и дневен прием на плодове и зеленчуци, според проучване сред 9000 деца във Великобритания, проведено в Университета на Източна Англия в Норуич.

Професор Ейлс Уелч, който проведе изследването, публикувано през септември, казва, че диетата на децата има голямо влияние върху психичното им здраве. Според проучването децата, които пропускат закуската, имат по-лошо ментално здраве, а децата, които консумират пет или повече порции плодове и зеленчуци на ден, имат най-добри резултати от теста.

„Връзката между диетата и физическото здраве е добре известна, но към днешна дата не се знае много за ролята, която храненето играе за емоционалното благополучие на детето“, каза Уелч. „Налице е все по-голямо признание за важността му за психичното здраве и радостта в най-ранните години, тъй като проблемите с психичното здраве на подрастващите често продължават, когато пораснат и водят до по-лоши житейски резултати и постижения“.

В теста учените изследвали децата за техните хранителни навици и други фактори като радостта, способността да се отпускат и взаимоотношенията с други хора. Те взели предвид и други фактори, които биха могли да повлияят на благосъстоянието на детето – например проблемните семейни отношения, пише БГНЕС.

Диетолозите отдавна твърдят, че здравословната диета включва консумирането на пет порции плодове или зеленчуци на ден. Според проучването 6-годишно дете трябва да яде 230 грама зеленчуци и 210 грама плодове на ден. 13-годишните момичета трябва да ядат 320 грама зеленчуци и 300 грама плодове, а момчетата в количество съответно 390 и 360 грама.

Както зеленчуците, така и плодовете могат да бъдат сурови или варени, а приемът също се отчита, когато зеленчуците и плодовете се използват в сготвени ястия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама