Колонии от розово фламинго се заселват в Поморие

18:35, 22 ное 21 / Любопитно 25 2308 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Цели колонии от розови фламинги са се засели в Поморийското езеро. Екзотичните птици се чувстват толкова спокойни, че могат да бъдат наблюдавани много близо до жилищните сгради.

Снимките на розовите фламинги в Поморийското езеро на учителя Атанас Атанасов събраха хиляди последователи в социалните мрежи. Той е фотограф любител и обожава да снима грациозните птици.

„Ами защото са по-интересен, екзотичен вид, преди мислех, че трябва да ходя до Гърция, защото най-близко са в Гърция на езерото Керкини и мислех, че трябва там да отида да ги снимам, но ето че те взеха и дойдоха в родния ми град“, казва Атанас пред bTV.

Снимките му водят на бреговете на езерото любители на природата от близо и далеч.

От много години мечтаех да ги снимам, защото първите бройки още преди 10 години започнаха да идват в България и съм ги гонил през всички тези години, първият път ми се отдаде възможност чак през 2019 г., разказва Атанас.

Еколозите наблюдават, че за изминалите три години числеността на птиците наброява над 1000 индивида, а по пръстените на някои установяват и откъде са пристигнали.

Традиционно фламингото се свързва със солниците и солничното раче.

Фламингото е вид, който се храни с безгръбначни, които филтрира, формата на клюна е много така странна и особена, специализирана е като едно сито и те гребат тиня от дъното на езерата, когато тази тиня е богата на безгръбначни организми, различни червейчета, ларви, рачета, обяснява екологът Митко Попов от „Зелени Балкани“.

Екзотиката при тях идва от розовия цвят, но по това време на годината оперението им е почти бяло.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама