„ФилоСофия с Боби Велков“: София в червената зона

11:15, 06 дек 21 / София 25 2571 Шрифт:
Боби Велков Автор: Боби Велков

София се нуждае от нова градска конвенция, от нов обществен договор между управляващите града и неговите жители. Това е фундаментален въпрос, който излиза далеч извън това кой ще e следващият градоначалник и следващият състав на градския парламент. От това зависи бъдещето на града, накъде и как той ще се развива.

Докато мнозинството в общинския съвет се занимава с разширяването на синята зона, София трайно навлезе в червената. Подобно на организъм, чиито органи отказват един по един, така и градът ни започна да абдикира от решаването на въпросите, които трябва да създават спокойствие и комфортен живот, но и от тези, които го съхраняват. Пропадането на човек в шахта или това да те убие ток, да рискуваш живота си на пътя, защото зимата ни изненада, все повече изглеждат невъзможни за решаване проблеми пред управата на града. Това е управленска немощ и безхаберие, за което трябва не само обществено порицание, но и да се потърси отговорност в съда. Зад всяка една такава фатална ситуация стоят конкретни организации и хора, които не са свършили това, за което са избрани или назначени. За съжаление, столичани нямат възможност да упражнят ефективен граждански контрол, който е в основата на доброто управление.

От политическа гледна точка София е в тъмно червената зона още от последните местни избори. На практика градът се управлява на инат от мнозинство, чийто изборен резултат е спорен. Дни след като ПП спечелиха убедително, Кирил Петков хвърли ръкавица и отправи недвусмислено послание към Йорданка Фандъкова. Цялостната тенденция към промяна няма как да подмине София, където живее около 1/3 от населението на страната. Колкото и да се опитват да се окопаят в последната си крепост като изграждат защитни стени, копаят дълбоки ровове и подготвят огнени катапулти, ГЕРБ няма как да спасят тила си, който продължава да осигурява необходимите продоволствия. Това е хроника на една предизвестена смърт, в която заложници сме всички ние. Спасение дебне отвсякъде, но устойчиви решения не се задават. Поне такива, които да посочат нови хоризонти пред развитието на града ни. Замириса на кръв и това възбуди мнозина, които се определят като спасители. Дали ще спасяват себе си или града предстои да разберем.

„ФилоСофия с Боби Велков“: Преди спасение София се нуждае от философия

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама