СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ съкращаването на държавната администрация

16:15, 06 дек 21 / Сблъсък 25 7157 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Съкращаване на държавната администрация с 15% до края на 2022 г. Това е един от въпросите, по който четирите партии, които преговарят за бъдещ кабинет, са постигнали съгласие.

Новината беше съобщена от Асен Василев от „Продължаваме промяната“, като по негови изчисления това ще засегне около 30 хил. души. Той обаче не обясни на какъв принцип ще бъде извършена оптимизацията и дали ще обхване само работещите пенсионери или и хора в трудоспособна възраст.

Василев с план да съкрати 30 хил. души от администрацията догодина

Според Василев в момента у нас безработицата е на най-ниските си нива в историята. „Ако има момент, в който пазарът на труда може да приеме тези хора, е именно този“, коментира той.

По думите му задача на всеки бъдещ министър ще е да огледа неефективните структури и да предложи поетапен план за оптимизация. Има идея и за намаляване на членовете в бордовете на държавните компании.

Подкрепа от работодателите

Съкращаването на държавната администрация бе посрещната с одобрение от страна на работодателските организации.

„Отдавна е време за съкращения в администрация. Ние като население намаляваме всяка година от порядъка на 45 000 – 50 000 души, а администрацията ни расте. Това е абсолютно неестествено и ненормално“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Според него оптимизацията на администрацията няма да доведе до ръст на безработицата, тъй като има остър недостиг на работници и специалисти. „Стига да искат да работят, тези хора могат да се преквалифицират и да си намерят работа“, посочи Велев.

Недоволство сред синдикатите

Не на същото мнение са синдикалните организации, според които готвеното съкращение на 30 хил. души е шоково.

Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до края на следващата година“, посочи Костов. „Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация и преквалификация имат нужда, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът как управлява съответните ведомства. Никой не ги е питал, но бързаме да ги уволняваме. Категорично сме против“, обяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

По думите му, ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ пък посочи, че в голяма част от държавните институции имат тежък недостиг на кадри. Като пример Григорова даде инспекторите, които следят за контролирането и спазването на трудовото законодателство в страната. „Те са около 400, а фирмите са над 400 000. Когато някой се чуди защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, то е защото няма кой да отиде на място и да проверява. Ако някой се чуди защото няма социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС, то е защото имаме малко над 2000 социални работници в Агенцията за социално подпомагане“, каза Ваня Григорова.

„Няма накъде, ако орежат още повече администрацията, това означава съвсем да останем без държава, тъй като държавната администрация е тази, която провежда държавната политика на терен“, коментира тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 СИЯЙНА 14:18, 08 дек 21

ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ЛЪЖЛИВИТЕ" РАБОТЕЩИ"В АДМИНИСТРАЦИЯТА!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама