10-минутно бягане ни прави по-умни и щастливи 

16:00, 11 дек 21 / Любопитно 25 1596 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Според ново проучване само 10 минути бягане с умерена интензивност са достатъчни, за да подобрят настроението и когнитивните функции - констатации, които ни дават по-добро разбиране за това как физическите упражнения са свързани с психичното здраве.

Проучването разглежда по-специално префронталния кортекс (PFC) - частта от мозъка, която е свързана с изпълнителните функции и контрола на настроението. Изследователите откриват, че бягането води до увеличаване на притока на кръв в тази област.

Бягането е нещо, което е сравнително лесно за много от нас - не се изисква специална екипировка или обучение, за да започнете, и е доказано, че удължава живота. Изглежда, че цялото това координирано движение дава на мозъка повече възможности за мислене.

„Като се има предвид степента на изпълнителния контрол, необходим за координиране на равновесието и движението по време на бягане, логично е да има повишено активиране на невроните в префронталната кора и други функции в този регион да се възползват от това увеличение на мозъчните ресурси“, казва биохимикът Хидеаки Соя от университета в Цукуба, Япония.

Вече знаем, че физическите упражнения могат да подобрят психическото и физическото здраве по много начини, но когато става въпрос за психическото благополучие, са направени сравнително малко анализи на специфичните ползи от бягането в сравнение с други физически дейности като колоезденето. Изследователите решават да обърнат внимание на този проблем, като се има предвид колко важно е било бягането за еволюцията ни като вид - докато велосипедите съществуват само от няколко поколения - и колко разнообразни могат да бъдат упражненията (от обикновен джогинг до пълен спринт). А и това е дейност, при която цялото тяло е физически ангажирано.

Общо 26 участници са тествани. След 10-минутно бягане са им показвани цветни картончета с изписани с думи цветове, като се е измервало времето за реакция при обработката на мозъка. Едно от упражненията може да включва гледане на думата „зелено“, написана с червено мастило, и да се наложи да се назове цветът, вместо да се прочете думата. След упражненията участниците реагирали по-бързо на тестовете и съобщавали, че са и в по-добро настроение. Това е в допълнение към увеличения кръвен поток, наблюдаван в PFC с помощта на техника, наречена функционална спектроскопия в близката инфрачервена област (fNIRS).

Проучването е и още едно доказателство, че не е необходимо непременно да правите много упражнения, за да усетите ползите от тях. Вече е доказано, че кратките периоди на активност подобряват умствената концентрация, здравето на сърцето и цялостното състояние на метаболизма. Ако физическите упражнения могат да се разглеждат като форма на лекарство,тогава различните видове упражнения са като различните видове лекарства - и сега знаем повече за ефектите от бягането и как то потенциално може да се използва като форма на лечение или терапия, посочват изследователите, цитирани от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама