Какви могат да бъдат постковид синдромите?

18:35, 15 дек 21 / Любопитно 25 2003 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Частичната амнезия и прекомерната раздразнителност са основните прояви на постковидния синдром. Това заяви главният психиатър на свободна практика към руското Министерство на здравеопазването Зураб Кекелидзе пред телевизионния канал РБК.

Кекелидзе даде пример с атлети, които страдат от задух няколко минути след началото на интензивни упражнения. Подобно на тях заразените с вируса внезапно забравят думите си и стават прекалено раздразнителни, подчерта специалистът.

Според психиатъра в началото на постковидния синдром човек не може да прецени правилно нарушенията на паметта си, тъй като в повечето случаи нищо не го притеснява.

„Има и други признаци, по които ние, като лекари, разбрахме, че очевидно COVID-19 по някакъв начин засяга мозъка. Но това е условно, не можем да кажем дали вирусът прониква там или не. Тези данни не са налични и най-вероятно няма да бъдат налични в близко бъдеще. Но фактът, че COVID е свързан с централната нервна система, е несъмнен“, заяви психиатърът, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама