Шотландската полиция възмути Дж. К. Роулинг

19:05, 18 дек 21 / Любопитно 25 1609 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Британската писателка Дж. К. Роулинг сподели в акаунта си в Twitter статия от „Таймс“, озаглавена „Абсурдното полицейско записване на изнасилвачи като жени“. В статията се обсъжда решението на полицията в Шотландия да регистрира като жени изнасилвачите, ако те самите се идентифицират като такива - независимо дали са прибегнали до операция за смяна на пола.

Писателката е добавила и свой коментар, в който припомня, но и допълва известните „истини“ от романа на Джордж Оруел „1984“: „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Мъжът с пениса, който ви изнасили, е жена“.

Актьорите от „Хари Потър“ се събират отново в специален епизод

През юли Роулинг сподели, че е получила заплахи от транс активисти. Техният автор искаше тя да намери самоделна бомба в пощенската си кутия.

Скандалът около писателката избухна, след като през лятото на 2020 г. тя осмя авторска колонка със заглавие „Мнение: след COVID-19 трябва да създадем по-справедлив свят за хората с менструация“. Роулинг се пошегува, че авторът на текста е забравил думата „жена“. В резултат тя беше обвинена в трансфобия и подложена на остра критика от мнозина, включително и вече порасналите актьори от екранизациите на нейните книги за Хари Потър. Стигна се до там, че съвсем наскоро писателката, създала целия магически свят на тези герои, не бе поканена на юбилейното събитие по случай 20-годишнината от излизането на първия филм.

През последните няколко години Джоан Роулинг (освен с криминалните романи, които пише под псевдоним) е заета с по-новия, но вече доста популярен филмов франчайз „Фантастични животни“. Предстои излизането на третия филм от поредицата и досега не се е чуло някой от участниците да е решил да бойкотира създателката им.

20 години от излъчването на първия филм за Хари Потър

Премиерната дата на „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ за България е 15 април 2022 г. Преди два дни се появи първият трейлър и сложи край и на последните надежди на феновете на Джони Деп, че любимецът им може някак си да си върне ролята на Гринделвалд. В нея виждаме датския актьор Мадс Микелсен, пише „Сега“.

Другото, което прави впечатление в трейлъра, е с колко малки букви е изписано името на Дж. К. Роулинг — толкова малки и толкова за кратко, че почти никой няма да го забележи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама