Двойка черни лешояди са новите обитатели на софийския зоопарк

18:35, 22 дек 21 / София 25 2126 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Двойка черни лешояди (картали) са най-новите обитатели на Зоологическа градина - София. Хищните птици бяха пуснати днес в голямата волиера на парка. Директорът на зоопарка Добромир Бориславов посочи, че птиците са емблематични за столичния зоопарк, тъй като именно един черен лешояд, подарен на Княз Фердинанд, основателя на зоологическата градина през 1888-а година, е първото животно в нейната зооколеция.

Двойката черни лешояди, които днес намериха своя нов дом в голямата волиера за хищни птици на зоопарка, носят имената София и Бадахос Те не могат да бъдат освободени в природата и затова са продоставени за отглеждане на столичния зоопарк, където са налице всички необходими условия за това. Освен това те вече са оформена двойка, която се очаква да се размножи и поколението ѝ да може да бъде пуснато в българската природа. Птиците са прекарали адаптационен период в специална рехабилитационна волиера за лешояди на Фонда за дива флора и фауна и сега ще живеят в голямата волиера на зоопарка, където за тях е изградена специална площадка за гнездене, съобщиха от зоологическата градина.

Застрашен вид животно пристигна в Софийския зоопарк

Животните идват от Испания и са дарени на зоопарка по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, който е съвместна инициатива на партньори от четири европейски страни – Сдружение “Зелени Балкани – Стара Загора”,  Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ)  и  Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП)   от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия,  Junta de Extremadura  от Испания и Euronatur от Германия.

Зоологическата градина има традиции в отглеждането и размножаването на лешояди. От 2000-та година столичният зоопарк участва в усилията за опазване и възстановяване на белоглавите и египетските лешояди, а сега и най-едрият и внушителен вид – черният лешояд, става част от консервационната програма на зоопарка. Пристигането на черните лешояди в Софийския зоопарк се случва в годината, в която тези птици се завърнаха и в българската природа. Видът е в категория „Изчезнал“ в Червената книга на България и загнездяването на първите 2 двойки отново в българската природа през 2021 г., е изключително събитие.

Възстановяването на черните лешояди е възможно благодарение на дългогодишните усилия на природозащитните организации, в които участва и Софийския зоопарк.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама