Столична община строи буферен паркинг точно до нова бизнес сграда - случайност?

15:30, 22 дек 21 / София 25 2907 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Столичният общински съвет обяви началото на първия конкурс за строеж на квартален паркинг чрез публично-частно партньорство. Решението идва година и половина след като кметът Йорданка Фандъкова каза, че чрез такива паркинги ще реши проблемите с паркирането в столицата. Реакциите към проекта обаче не са еднозначни.

Бъдещият многоетажен паркинг ще бъде изграден на общински терен с площ от 3145 кв. м в район „Студентски“. Паркингът ще разполага с поне 280 места, като заложените параметри за строеж предполагат, че обектът ще има поне три надземни етажа. Паркингът ще работи денонощно, ще има видеонаблюдение и охрана, и осветление. Самият конкурс трябва да започне през януари, като предложенията ще могат да се подават в рамките на 2 месеца. Строителството пък трябва да се извърши в срок до 2 години.

Процедурата предвижда фирмата, която желае да изгради паркинга, да плати на Столична община 1 471 800 лв. без ДДС. Срещу това тя ще получи право да построи със собствени средства етажен паркинг върху общинския имот, който ще може да експлоатира до 30 години. След този срок паркингът ще остане собственост на общината. Интересен момент е, че е предвидена опция за резервиране на половината от местата в паркинга.

Мястото е на бул. „Г.М.Димитров“, близо до метростанция и до автобусна спирка, а паркингът би могъл да бъде и буферен за шофьорите, които ползват метрото. На практика обаче теренът е на поне 500 м от станцията и сравнително далеч от ж.к. „Студентски град“, което не го прави толкова удобен за тази цел.

Оказва се, че паркингът е в непосредствена близост до новата бизнес сграда NV Tower, собственост на „Минстрой пропъртис“ и Николай Вълканов. Строежът на 106-метровата кула приключи през пролетта, а малко преди това кабинетът „Борисов“ отпусна 200 хил. лв. на Столична община за изграждането на нова улица, която да служи като втори вход към сградата.

Това кара опозицията в градския парламент да смята, че изборът на терен обслужва бизнесмена. Общинските съветници от „Демократична България“ поискаха отмяна на процедурата за строеж на паркинга, тъй като са на мнение, че на заложените изисквания за инвеститор може да отговори единствено „Минстрой“. 

Евентуалният бъдещ инвеститор трябва да е проектирал 5 многофункционални сгради през последните 3 години и да има опит в строителството на многофункционални сгради (не по-малко от  50 000 кв. м  за последните 5 години). Освен това трябва да разполага с необходимия екип от проектанти и екип отговорници по строителството, както и да е реализирал минимален общ оборот в размер, не по-малък от 3 000 000 лв. за последните 3 приключили финансови години. 

„Много важно за нас е да имаме повече участници, но при ясни гаранции, че са професионалисти. Това е пилотен модел, към който се надяваме да има интерес. Подготвяме процедури за конкурси за още два такива паркинга, които ще стартират през следващата година. С трите паркинга предвиждаме да осигурим близо 1000 паркоместа в кварталите“, обясни на брифинг председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ.

Според Тома Белев от „Демократична България“ обаче нещата не стоят точно така. На изискванията за инвеститор може да отговори единствено „Минстрой". Три дка в „Студентски град“ могат да се използват за много полезни неща - от детска градина до парк“, коментира той във Facebook.

Той изтъква още, че кметът на район „Студентски“ не е изслушван, нито му е било изискано писмено становище по отношение въпросното право на строеж.

От Topnovini.bg потърсихме Петко Горанов за коментар, но той обясни че е много зает с приключването на годината и ще може да отговори на въпросите ни след празниците. Обърнахме се и към вносителите на проекта от ГЕРБ, но до публикуването на материала не получихме обратна връзка.

Медията ни ще продължи да следи развитието на казуса.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама