Неразгаданите тайни на столетието

15:10, 24 дек 21 / Любопитно 25 1646 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Всички остаряваме. От биологична гледна точка симптомите на стареенето се дължат на снабдяването на организма със стволови клетки, както и на комуникацията между тях. Тези процеси са изключително важни още от най-ранна детска възраст, защото именно те поддържат доброто ни здраве. Проблемите възникват, когато при тях нещо не е наред.

Все още има много въпроси без отговор, свързани с биологията на стареенето. Американската Федерация за изследване на стареенето (AFAR), организира срещи на академичната общност, където се дискутират въпроси, свързани с биологията на хората, които живеят повече от 100 години. Столетниците са много малка част от населението, но интересното е, че те успяват да надвишат продължителността на живота си с почти 50 години, за разлика от повечето свои връстници.

Известно е, че късметлиите преживяващи век имат по-добро здраве от другите. Изкарват средно около 30 години по-дълго в добро физическо и психическо състояние. Децата на дълголетниците също са по-здрави от обикновения човек. Но дали тайната се крие само в генетичната информация, или в начинът на живот, или в условията на средата и стандарта?
 
Естествено възниква въпросът дали столетниците са идеалният пример за добър и здравословен живот. За повечето хора ниското тегло, пиенето на алкохол в умерени количества, не пушенето, както и балансираната диета, включваща зеленчуци и плодове, могат да удължат продължителността на живота до 14 години. Според тази логика столетието не е толкова трудно за постигане. Въпреки това 60% от евреите ашкенази, доживяли до сто годишна възраст, са пушили много през по-голямата част от живота си. Половината от тях са били с наднормено тегло и не са правили почти никакви упражнения, а само 3% от тях са вегетарианци. Децата на столетниците не винаги са с по-добро здраве от това на другите хора. Въпреки това в сравнение с всички с подобни хранителни навици, столетниците имат наполовина по-малко случаи на сърдечно-съдови заболявания.

Дали отговорът на загадката е изцяло в генетиката? Ако е така, има два варианта това да се случи. Столетниците или притежават генетични варианти, които удължават продължителността на живота, или им липсват често срещани такива, които причиняват заболявания в късна възраст. Интересното е, че столетниците са също носители на много лоши генетични белези, както голяма част от нормалните хора. Затова правдоподобната работна хипотеза е, че стогодишните хора притежават редки и полезни генетични варианти.
 
Около 60% от тях, притежават генетични признаци, които променят гените в ранния етап на развитието. Това съответства с причината за дълголетие, наблюдавано при други животински видове. Малките кучета живеят по-дълго от големите. Това е факт, който е познат на повечето от нас, интересното обаче е, че същият феномен се открива и при други животни. Понитата живеят по-дълго от конете и японските мишки-джуджета живеят по-дълго от аналозите им в нормален размер. Въпреки че при хората столетниците не са задължително по-ниски от останалите. Предполага се, че причината за дълголетието в животинското царство се крие в определен хормон на растежа, IGF-1. Ясно е, че в началното развитие на човека хормоните на растежа са изключително необходими. С годините обаче тяхната полезност намалява. Учените са открили, че хора с високи нива на IGF-1 на средна и над средна възраст, са по-склонни към развитие на заболявания в късна възраст. Точният механизъм защо се случва това, е все още неясен. Но дори и сред стогодишните жени, тези с по-ниско ниво на въпросния хормон живеят по-дълго, от тези с голям запас от него.

Това обаче не е единственото обяснение защо столетниците живеят по-дълго от другите хора. Научните изследвания разкриват, че те имат по-ниско ниво на холестерол, което е още една причина, за това тези хора да живеят по-дълго. В крайна сметка столетниците са може би вид природни експерименти, от които става ясно, че въпреки начина на живот и генетичните белези, може да се живее до много късна възраст в добро здраве, ако притежаваме определени полезни и редки, почти неразбираеми, генетични мутации. Докато не научим със сигурност, как да достигнем дълголетие, не е лоша идея да продължаваме да се храним здравословно и да наблягаме на физическите упражнения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама