Шест основни причини за забавения метаболизъм

18:00, 31 дек 22 / Любопитно 25 3585 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Диетологът Светлана Фус разкри, че метаболитните нарушения най-често се предизвикват не от заболявания, включително наследствени, а от неправилни хранителни навици.

Най-честите причини за забавен метаболизъм са:

1. Пропускане на закуската

2. Недостатъчен прием на вода

3. Нередовно хранене: ядене на твърде много храна еднократно; ядене на твърде малко храна често

4. Преяждане на вечеря

5. Непълноценен сън

6. Стрес

На първо място, експертът препоръчва в диетата да се включат повече растителни храни - зеленчуци, зърнени храни и плодове. Те трябва да съставляват две трети от менюто ни. В края на краищата те са най-добрите помощници за нормалната работа на червата, за прочистването на организма от токсини и са важен източник на минерали, витамини и фибри”, съветва диетологът.

От съществено значение е също така да се пие достатъчно вода (без нея подобряването на метаболитните процеси ще бъде многократно по-трудно”) и да се откажете от сладкишите, бонбоните, бързата храна и полуфабрикатите.

Хранете се така, че чувството за ситост да се запази за около четири часа. Трябва да има три до четири хранения на ден. Това ще ви предпази от чувството на силен глад, което означава, че няма да преяждате при следващото хранене, обяснява още Светлана Фус, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама