Кои са най-честите причини за косопад?

20:00, 02 яну 22 / Любопитно 25 1802 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Загубата на коса е естествен процес. Нормално е да губите между 50 и 100 косъма на ден. Но ако забележите, че губите твърде много коса, може да има друг проблем. Причините за косопада са различни и това са най-честите:

Не консумирате достатъчно протеини

Протеинът помага за изграждането на косата. Ако ви липсва протеин, косата ви може да спре да расте и може да забележите, че губите значително повече коса от обикновено.

Жените се нуждаят от около 46 грама протеин на ден. Препоръчително е да се консумират разнообразни храни, за да се набавят достатъчно протеини в организма. Така че, това не означава, че трябва да консумирате само месо.

Дефицит на желязо

Вегетарианците или хората, които се опитват да ограничат приема на месо, може да имат проблем с дефицита на желязо, а дефицитът на желязо може да причини загуба на коса.

Затова включете в храната си храни, богати на желязо. Това са храни като сладки картофи, соя, леща и спанак.

Подложени сте на голям стрес

„Изключително стресиращите ситуации могат да причинят загуба на коса шест седмици до три месеца след стресово събитие“, казва дерматологът д-р Елизабет Б. Хаусманд, цитирана от БГНЕС.

Добрата новина е, че повечето косми ще растат нормално след намаляване на стреса, въпреки че това може да отнеме до една година.

Използвате преса за коса или маша

Редовната употреба на сешоар, преса за коса или маша може да повлияе неблагоприятно на косата ви и може да причини косопад.

„Изключително високите температури от сешоари и други подобни могат да доведат до накъсване на косата“, казва д-р Хаусманд.

Бременност

По време на бременността тялото претърпява множество промени. В същото време нивата на естроген се променят, което, наред с други неща, причинява загуба на коса.

Но дори след раждането можете да започнете да губите коса. За съжаление няма бързо решение за това, но с течение на времето косата ще порасне отново.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на важни телесни функции като менструалния цикъл, сърдечната честота и телесната температура.

„Проблемите с тази жизненоважна жлеза могат да засегнат много аспекти на вашето здраве, включително косата ви“, казва д-р Хаусманд. Ако забележите необичайна загуба на коса, говорете с вашия лекар за евентуален преглед на щитовидната жлеза.

Започнали сте да приемате ново лекарство

„Някои лекарства също могат да причинят загуба на коса“, каза д-р Хаусманд пред „The ​​Healthy“.

За да разберете дали вашето лекарство е отговорно за загубата на коса, прочетете предупрежденията, които идват с лекарството, и вижте дали загубата на коса не е един от страничните ефекти. Въпреки това, при никакви обстоятелства не трябва да спирате приема на лекарството, без преди това да се консултирате с вашия лекар. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама